I HARDT VÆR: Overgangen fra komiker til forskningsjournalist ble kanskje ikke helt slik Harald Eia hadde forestilt seg. Foto: Nina Hansen
I HARDT VÆR: Overgangen fra komiker til forskningsjournalist ble kanskje ikke helt slik Harald Eia hadde forestilt seg. Foto: Nina HansenVis mer

- Harald Eia driver grov manipulering

Norsk professor støttet biologisk forskning, men ble redigert bort i «Hjernevask»-serien.

||| I et innlegg i VG i dag går Stein Erik Ulvund kraftig til angrep på Harald Eia. Ulvund er professor i pedagogikk i ved Universitetet i Oslo.

«Eia har gjort seg skyldig i en grov manipulering av hva norske fagfolk står for», skriver Ulvund.

Intervjuet Eia gjorde med ham ble klippet helt ut av NRKs «Hjernevask»-serie, og Ulvund mener dette skjedde fordi det ikke passet inn i programlederens mye omtalte agenda.

- Støttet Eias agenda
«Innholdet i intervjuet med meg støttet i stor grad opp under Eias egen aganda om at norsk forskere legger altfor stor vekt på miljøets betydning», skriver Ulvund.

Ulvund står blant annet bak det velkjente læreverket «Spedbarnsalderen», hvor han forfekter at biologi har stor betydning for barns utvikling.

Professoren er egentlig glad han nå slipper å bli assosiert med forskerne Willy Pedersen og Jørgen Lorentzen, men reagerer på hvordan Harald Eia framstiller det norske forskningsmiljøet.
 
«Fra dag en har programlederen hatt klart for seg hva han skulle fram til. De som ikke passet inn i konseptet, har enten ikke blitt intervjuet, eller så er de blitt vraket etter å ha sagt noe som var temmelig fornuftig - sett fra Eias ståsted. Kan dette kalles seriøs forskningsjournalistikk? Er du komiker eller bare komisk, Eia?» skriver Ulvund.

Eia avviser
Overfor Dagbladet tilbakeviser Harald Eia påstandene til professoren.

- Jeg mener vi ikke driver manipulering. Ulvund er veldig god, og er ikke klippet ut fordi vi har en agenda, sier Eia til Dagbladet.

KRITISK Stein Erik ulvund, professor ved Universitetet i Oslo. Foto: Jeanette Landfald
KRITISK Stein Erik ulvund, professor ved Universitetet i Oslo. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Intervjuet med Ulvund var tenkt brukt i seriens andre program, som handlet om at barn likner på sine foreldre.  

- Ulvund peker på at vi kan slappe av som foreldre. Hvis noen barn er «vanskelige», er det ikke nødvendigvis foreldrenes feil. Noen barn er født slik. Denne delene av programmet ble mye mindre enn vi hadde tenkt av tidsmessige årsaker, sier Eia.

Han viser også til at to andre norske forskere med et genetisk perspektiv var intervjuet i programmet: Kristian Tambs, tilknyttet Folkehelsa, og NTNU-forsker Leif Edward Ottesen Kennair.  

- I tillegg til Ulvund, er flere klippet bort, også utenlandske forskere, sier Eia.

Programlederen åpner likevel for å ta professor Stein Erik Ulvund med som ekstramateriell hvis «Hjernevask»-serien blir gitt ut på DVD.