- Harald Eia er en IQ-bølle

- River ned skolenes arbeid mot mobbing, mener forfattere. Les svarene fra nettmøtet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten rundt Harald Eias framstilling av Knut Arild Hareide i NRK-programmet «Tre brødre som ikke er brødre» fortsetter.

- Når Harald Eia mobber Knut Arild Hareide og kaller det spøk, påvirker han barn og unge i svært negativ grad, mener Kristin A. Sandberg.

Sammen med ektemannen og filosofen Trond K.O. Kristoffersen har hun skrevet boka «Ikke vondt ment», som handler om mobbing på flere arenaer.

- La oss kalle det en spøk, sa komiker Eia i Dagbladet torsdag da han forklarte hvorfor parodisketsjene om Hareide ble laget.

Han sammenliknet Hareide med en syk, svakelig fugleunge som ikke tåler noen ting. Nå møter komikeren motbør.

- Dette er mobbing, det er ikke tvil om det, sier Trond K.O. Kristoffersen. Forlaget N.W Damm & søn tok kontakt med Dagbladet fordi de mente Eias uttalelser gikk rett på budskapet i ekteparets bok. - Det Eia og co. holder på med er uintelligent, utdatert humor som er fullstendig blottet for vidd og hjerte, mener Kristoffersen.

IQ-bølle

- Dere kaller Eia en IQ-bølle. Hva legger dere i begrepet?

ETTERLIGNER HAREIDE: Harald Eias Knut Arild Hareide har store problemer med å få i seg et glass iskaldt vann. Foto: NRK
ETTERLIGNER HAREIDE: Harald Eias Knut Arild Hareide har store problemer med å få i seg et glass iskaldt vann. Foto: NRK Vis mer

- Vi bruker begrepet IQ-bøller om høyt utdannede 40-åringer som bare bruker utdanningen sin «utvortes», til å oppføre seg pubertalt lenge etter at de har nådd voksen alder. De bruker sin definisjonsmakt på nedbrytende vis. Behandlingen av Hareide er alt annet enn uskyldig moro, mener Kristin Sandberg.

Sandberg og Kristoffersen mener kjendiser som Harald Eia må ta ansvar for den makta og påvirkningskraften de besitter.

- Slik det er i dag, er det liten vits i at norske skoler jobber knallhardt mot mobbing. Nulltoleranseprosjektet kan like gjerne legges ned. Harald Eia påvirker ungene mer enn lærerne og skolen, og pengene til antimobbeprosjektene går i vasken, sier Trond K.O. Kristoffersen.

- Trakassering

Professor Erling Roland forsker på mobbing. Han mener den offentlige humoren på tv har tatt en klar dreining i retning av mobbing de siste 5-10 åra.

- Jeg har notert meg flere eksempler de siste åra med humor som mer likner trakassering av kjente personer. Disse er ofte ressurssterke, men settingen gjør at de har null sjanse til å forsvare seg. Jeg vil foreslå at vi innfører begrepet «offentlig mobbing», sier professor Roland ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.

Roland kjenner til «Tre brødre ...» og sketsjene om Hareide fra omtale og diskusjoner.

- Vi kan ikke slå i bordet med håndfast forskning, men alt vi vet om mobbing tilsier at slik offentlig mobbing forskyver grensene for annen mobbing. Dessuten blir tilværelsen ekstremt tøff for offentlige personer. Ikke alt som er morsomt er positivt, sier Roland.

Må ikke tåle alt

Kristoffersen og Sandberg mener offentlige personer må regne med å få gjennomgå mer enn andre, men mener at grensen er overskredet i tilfellet Hareide.

- Selvfølgelig må offentlige personer ha ganske hard hud og tåle mer. Samtidig ser vi at det kreves at de skal ha ekstremt mye selvironi - så mye at det kan tippe over fra selvironi til selvforakt.

Paret er ikke redde for å bli oppfattet som humørløse.

- Jeg tipper at de som var de første til å protestere på at slaver ble kastet til løvene som underholdning for borgerne i det gamle Romerriket, også ble kalt humørløse. Slike beskyldninger preller av.

Knut Arild Hareide ønsket i går kveld ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Til P4 uttalte han følgende 11. oktober:

- Det er jo en ære. Jeg pleier å trøste meg med at heller ikke Kåre Willoch hadde den barskeste stemmen.

Avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik hadde som mål å fjerne mobbing i skolen med sin antimobbekampanje.

- Jeg kjenner til sketsjene om Knut Arild Hareide, men ønsker ikke kommentere noe rundt dette, sier Bondevik til Dagbladet.

- MOBBING:- Det er ikke tvil om det, sier forfatterne Kristin A. Sandberg og Trond K. O. Kristoffersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer