INGEN SPØK Å BLI JOURNALIST: - Jeg skjønner at folk ikke tar meg seriøst, sier Harald Eia om debuten som forskningsjournalist. Mannsforsker Jørgen L. Lorentzen mener Eia er motivert av sin 40-årskrise. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN SPØK Å BLI JOURNALIST: - Jeg skjønner at folk ikke tar meg seriøst, sier Harald Eia om debuten som forskningsjournalist. Mannsforsker Jørgen L. Lorentzen mener Eia er motivert av sin 40-årskrise. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Harald Eia er i 40-årskrise

Mannsforsker mener Harald Eia (44) har personlige grunner til å lage «Hjernevask».

||| Mannsforsker Jørgen L. Lorentzen var i går første mann som ble stilt til veggs i Eias «Hjernevask» på NRK1. I programserien vil den tidligere komikeren vise at norske samfunnsforskere tar feil når de, etter hans mening, avviser, biologiske forklaringer på hvem vi er — og hvorfor vi gjør ting.

I forkant av premieren møttes Jørgen L. Lorentzen og Harald Eia til debatt i «Aktuelt» på NRK2. Her kom mannsforskeren med en saftig karakteristikk av Eia:

— Jeg opplever deg som en nyfrelst mann i midten av 40-åra — i krise.

Overfor Dagbladet utdypet han dette:

— Han er i en overgangsfase og stiller spørsmål ved grunnleggende sannheter. Du vet, han er i en krisesituasjon, skilsmisse og greier, sier Lorentzen.

Og slik svarer Eia:

—Det nytter ikke å argumentere mot dette. Jeg taper alle debatter hvor dette trekkes opp. Men selv om jeg har 40-årskrise, kan det vel hende jeg har noen poenger likevel?

Forutinntatt?I likhet med flere av avisenes TV-anmelderne, synes Jørgen L. Lorentzen at Harald Eia har klart å lage underholdende TV. Men han mener det er problematisk at Eia er forutinntatt.

— Det er tydelig at han har en agenda. Eia mener biologi er underkjent, men det stemmer ikke, sier Lorentzen.

Og slik svarer den ferske forskningsjournalisten:

— Hvis det å mene at både sosiale- og biologiske forklaringer er interessante, så ok, da er jeg forutinntatt.

—Spekulative forskereHarald Eia er opptatt av å forklare hvorfor 90 prosent av sykepleierne er jenter og 90 prosent av ingeniørene er gutter; det må jo skyldes arv og ikke miljø. Dette brukes det mye tid på første program av «Hjernevask», og det var også tema i en kronikk Eia og NRK-makker Ole Martin Ihle hadde på trykk i Aftenposten i går.

Jørgen Lorentzen mener arv kan utelukkes i forklaringen. Når kvinner søker seg til omsorgsyrker er det fordi de blir oppmuntret til det av sitt miljø. Og fordi vi har så høy yrkesdeltakelse her i landet, blir det mange kvinner i slike yrker.

Men Eia, med amerikanske forskere i ryggen, stiller spørsmål om hvorfor de samme kjønnsdelte mønstrene gjentar seg i land etter land.

— Det du kommer med er litt spekulative amerikanske forskere, sier Lorentzen.

— Det er ikke jeg som har gravd fram denne forskningen, svarer Eia, som er utdannet sosiolog.

—Ikke vistLorentzen kontrer:

— Du er ikke kritisk nok i forhold til disse psykologene. Og en ting til: du har ikke en biolog med i programmet ditt, hvorfor?

Lorentzen mener Eia har til gode å finne den biologiske forskningen han vil bruke til å forklare vår atferd. Denne forskningen omtaler Lorentzen som «the missing link».

— Så langt har ingen klart å vise at generaliserte kjønnsforskjeller skyldes biologien. Eia viser til statistisk forskning, men ikke til biologisk forskning. Det er stor forskjell, sier Lorentzen.