Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harald Eia slår tilbake mot kritikk

Storm rundt programmet «Hjernevask».

PÅ OFFENSIVEN: Harald Eia stiller norske forskere til veggs i det nye programmet «Hjernevask». Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
PÅ OFFENSIVEN: Harald Eia stiller norske forskere til veggs i det nye programmet «Hjernevask». Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet):Harald Eias program «Hjernevask» får massiv kritikk allerede før det kommer på lufta - etter planen i januar. Nå kjemper den kjente NRK-humoristen hardt for å bli tatt seriøst.

Sosiologiprofessor Willy Pedersen gikk hardt ut i søndagens Aftenposten og fortalte at han ønsker å trekke seg fra Eias program. Han føler seg lurt da han ble intervjuet om motsetningene mellom arv og miljø.

- Avhørssituasjon
- Intervjuene hadde form av en avhørssituasjon som ligner på den kriminelle blir utsatt for. Det han gjør, er å sette deg i en ekstrem pressituasjon der eneste hensikt er å vippe deg av pinnen, sier Pedersen til Aftenposten. 

En rekke forskere er intervjuet til programserien, og flere skal være skeptiske til Harald Eia.

Nå slår Eia tilbake i Dagbladet:

- Jeg vet at det har vært misnøye blant forskere. Kanskje er de ikke vant til å bli presset i intervjuer. Jeg stiller spørsmålene som journalister vanligvis ikke stiller, fordi de ikke kan nok om feltet, sier Eia til Dagbladet.

Sosiologen kan ikke fri seg fra å komme med en saftig karakteristikk av det akademiske miljøet:

- Hvis du er en diktator som har styrt skuta i mange år, er du kanskje ikke like mottakelig for kritikk, sier Harald Eia.
 
- Ikke skjult agenda
Willy Perdersen mener Harald Eia har en skjult agenda - at han ikke ønsker å belyse, men få fram den ene siden av debatten om arv og miljø.

- Jeg er ikke misjonær for genforskningen, men synes slik forskning er interessant. Jeg har stor respekt for Willy Pedersen, som legger premissene for mye i norsk politikk, sier Harald Eia, og fortsetter:

- Jeg ville bare ha ham til å begrunne sine egne påstander, ikke slå ham i hodet med hva de andre forskerne mente. Jeg ville til bunns i det han påstod, hva slag belegg han hadde, men fikk aldri ordenlig svar, sier Eia.

- Synes du Willy Pedersen er feig som nå vil trekke seg?

- Jeg vil kanskje ikke bruke det ordet, men han er kanskje ikke vant til å bli motsagt skikkelig.

- Pedersen mener intervjuene hadde form av en avhørssituasjon?

- Med fare for å virke pompøs ønsket jeg å opptre som en politisk journalist - som forventer svar på det han spør om.

- Hvorfor fikk han ikke se kritikken mot seg på forhånd, før du intervjuet ham?

- Får politikere se spørsmålene på forhånd før journalister intervjuer dem?

- Krever ikke forskningsjournalistikk en annen intervjuform, ettersom temaet er mer komplekst?

- Det har i hvert fall vært slik til nå.

- Rumpekjøring
Eia har imidlertid en viss forståelse for at Willy Pedersen opplevde intervjuet som ubehagelig.

- Det var en rumpekjøring han ble utsatt for, uten at vi kom videre. Jeg fikk aldri svar på hva som var grunnlaget for hans påstand om imiteringseffekten i forhold til røykevaner. Pedersen mener barn av røykere har større sjanse til å bli røykere fordi de imiterer sine foreldre, sier Eia.

Han vet ikke nå om Willy Pedersen har rett til å trekke seg fra programmet. Han synes det ville være veldig trist om Pedersen eventuelt får følge av flere av forskerne som er intervjuet.

- Det ville vært trist på vegne av norske forskere, sier Eia.

- Har ikke tillit
I programmet ønsker Eia å utfordre noen etablerte «sannheter» innen vitenskapen, gjennom kritiske intervjuer med noen av landets fremste forskere.

- Dette har blitt diskutert i forskningsmiljøet. Flere har ikke tillit til Eia som seriøs forskningsjournalist, og har derfor valgt å si nei til å delta i programmet, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til Dagbladet.

Lorentzen er selv med i programmet. Han har gitt klar beskjed til Eia om hva han mener om hans tidligere utspill mot sosiologien.

- Jeg sendte ham en mail der jeg skrev at jeg ikke hadde noe tillit til programmet hans etter utspillet om at samfunnsforskningen ikke har forstått noe av biologien. Han beklaget da uttalelsene, og sa at det hadde kommet feil fram.

- Med tanke på hva Willy Pedersen nå har opplevd, så er det utrolig betenkelig, sier Lorentzen.

Han tror Eias program nå henger i en tynn tråd.

- Akkurat nå tror jeg Eia skjelver i buksene. Hele programkonseptet hans står og vipper.

Eia selv skjønner at folk kan ta ham for å være useriøs - sett i lys av humorprogrammene han er kjent for - men avviser på det sterkeste at det nye programmet hans er satire.

- Jeg har ikke lurt noen i det hele tatt, sier Eia.

FØLER SEG LURT: Sosiologiprofessor Willy Pedersen føler seg lurt av Eia etter at han stilte opp i «Hjernevask». Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET
FØLER SEG LURT: Sosiologiprofessor Willy Pedersen føler seg lurt av Eia etter at han stilte opp i «Hjernevask». Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling