- Harald Eia sprer rasisme

Antirasistiske organisasjoner refser programlederen.

KRITISERT: Harald Eia antyder at «Hjernevask»-redaksjonen har forsøkt å ta hensyn til at det finnes mye rasisme i Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
KRITISERT: Harald Eia antyder at «Hjernevask»-redaksjonen har forsøkt å ta hensyn til at det finnes mye rasisme i Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - En ting er å ta opp dette i en seriøs sammenheng. Men sånn som Eia presenterer det, kan det ikke forsvares.

Trond Thorbjørnsen er leder i SOS Rasisme, og med i den kontroversielle episoden av «Hjernevask». Han er svært kritisk til at NRK sender programmet, og gir også uttrykk for det i sendingen.

- Jeg mener Eia går langt i å antyde at menneskers skjebne er forutbestemt, sier han til Dagbladet.- Du mener han sprer rasisme?

- Ja, han sprer rasisme når han viser til at mørkhudede skal være dummere enn andre. Det kan fort feste seg hos folk, og som vi vet er det skumle tradisjoner for slike tankeganger, sier Thorbjørnsen.

ForskjellerI episoden av «Hjernevask», har Eia intervjuet flere kontroversielle utenlandske forskere. De hevder det er gjennomsnittsforskjeller mellom folkegrupper når det gjelder intelligens.

En av dem, statsviteren Charles Murray, viser til en studie han har gjennomført der østasiater scorer høyest med en gjennomsnittlig IQ på 103 til 104.

Hvite amerikanere har ifølge ham i gjennomsnitt en IQ på 100, mens svarte amerikanere har et IQ-nivå på 85. En formidabel forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer