Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Harald Eia sprer rasisme

Antirasistiske organisasjoner refser programlederen.

KRITISERT: Harald Eia antyder at «Hjernevask»-redaksjonen har forsøkt å ta hensyn til at det finnes mye rasisme i Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
KRITISERT: Harald Eia antyder at «Hjernevask»-redaksjonen har forsøkt å ta hensyn til at det finnes mye rasisme i Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - En ting er å ta opp dette i en seriøs sammenheng. Men sånn som Eia presenterer det, kan det ikke forsvares.

Trond Thorbjørnsen er leder i SOS Rasisme, og med i den kontroversielle episoden av «Hjernevask». Han er svært kritisk til at NRK sender programmet, og gir også uttrykk for det i sendingen.

- Jeg mener Eia går langt i å antyde at menneskers skjebne er forutbestemt, sier han til Dagbladet.

- Du mener han sprer rasisme?

- Ja, han sprer rasisme når han viser til at mørkhudede skal være dummere enn andre. Det kan fort feste seg hos folk, og som vi vet er det skumle tradisjoner for slike tankeganger, sier Thorbjørnsen.

Forskjeller
I episoden av «Hjernevask», har Eia intervjuet flere kontroversielle utenlandske forskere. De hevder det er gjennomsnittsforskjeller mellom folkegrupper når det gjelder intelligens.

En av dem, statsviteren Charles Murray, viser til en studie han har gjennomført der østasiater scorer høyest med en gjennomsnittlig IQ på 103 til 104.

Hvite amerikanere har ifølge ham i gjennomsnitt en IQ på 100, mens svarte amerikanere har et IQ-nivå på 85. En formidabel forskjell.

Oddvar Akhenaton de Leon er leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD). Han reagerer kraftig på problemstillingene som tas opp, og mener de kan appellere til fordommer og uvitenhet.

- Hvis dette er underholdning i Norge i dag, har vi et langt stykke igjen å gå. Mange vil nok føle det som ganske avskyelig og støtende at vi fortsatt diskuterer dette, sier de Leon.

KRITISKE: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen (f.v.), leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) Oddvar Akhenaton de Leon, og Kari Helene Partepuoli ved Antirasistisk senter reagerer sterkt på innholdet i kveldens «Hjernevask». Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
KRITISKE: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen (f.v.), leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) Oddvar Akhenaton de Leon, og Kari Helene Partepuoli ved Antirasistisk senter reagerer sterkt på innholdet i kveldens «Hjernevask». Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Umulige problemstillinger
Leder Kari Helene Partapuoli ved Antirasistisk Senter sier at hun «selvfølgelig er helt uenig i at det gir mening å klassifisere personer etter hudfarge på en intelligensskala.»

Men hvis det likevel på en eller annen måte skulle være mulig, ville det dukke opp umulige problemstillinger, mener hun:

- Man kommer fort inn i absurditeter. Hvordan skal man dele mennesker? Det blir et fryktelig målearbeid.

Vil ikke spre rasisme

Harald Eia tar kritikken på alvor. Han håper og tror at han ikke er med på å spre rasisme, men tror rasismen er godt til stede i Norge.

- For det første konkluderer ikke kveldens program i noen retning, sier Eia og fortsetter:

- Rasisme er å forhåndsdømme folk. I det norske samfunnet i dag finnes det mange forestillinger om andre folkegrupper som ikke er riktige. Men dersom en slik forestilling skulle vise seg å være riktig - om det faktisk skulle vise seg å finnes gjennomsnittlige IQ-forskjeller - så bør egentlig ikke det spille noen rolle. Man kan ikke dømme en person på bakgrunn av en gruppeforskjell.

Her legger Eia seg tett opp til Charles Murrays liberalistiske holdning, og vi spør om han mener at det finnes gjennomsnittsforskjeller på folkegrupper når det kommer til IQ.

- Det er mulig det er noen gjennomsnittsforskjeller, legger Eia til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!