Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harald Eia til Nationaltheatret

Lager mørk komedie med Thorbjørn Harr.

KOMISKE KAFKA:  Torbjørn Harr og Jan Gunnar Røise skal spille i teaterforestillingen som er bygget på Kafkas tekster. Harald Eia og Torbjørn Harr har i mange år hatt et langt forhold til forfatteren, og hans mannen med det alvorlige uttrykket er utrolig morsom. Foto: Gisle Bjørneby / Nationaltheatret
KOMISKE KAFKA: Torbjørn Harr og Jan Gunnar Røise skal spille i teaterforestillingen som er bygget på Kafkas tekster. Harald Eia og Torbjørn Harr har i mange år hatt et langt forhold til forfatteren, og hans mannen med det alvorlige uttrykket er utrolig morsom. Foto: Gisle Bjørneby / Nationaltheatret Vis mer

(Dagbladet): I dag presenterte Nationaltheatret sitt program for høsten og våren. Teatret byr på en rekke overraskelser, som musikalen «Rockeulven», to forestillinger om Franz Kafka, og navn som Else Kåss Furuseth og Harald Eia.

- Kafka er misforstått Sistnevnte komiker har skrevet en forestilling for Torshovtearet, som bygger på den tjekkiske forfatteren Kafka (1883-1924) sine tekster.

- Thorbjørn (Harr, red.anm.) og jeg har jobbet sammen i mange år. Da han gikk på teaterhøgskolen skulle han lage en ti minutter lang monolog, og jeg spurte om jeg kunne finne en Kafka-tekst til ham. Det fungerte veldig godt. Siden har det å lage en forestilling vært en fanesak for meg, sier Eia til Dagbladet.

Det var på slutten av 90-tallet Eia og Harr samarbeidet om Kafka sist. Begge er kjent for sitt talent innen teatersport, og den 1. september er det urpremiere på «Kafka - komilab 4.1».

KOMITEATER:  Harald Eia jobber med et manus for Nationaltheatret, som har premiere 1. september. - Jeg tester det ut på venner og kjærester. Teksten der de ikke ler, stryker jeg med en gang, sier Eia til Dagbladet. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMITEATER: Harald Eia jobber med et manus for Nationaltheatret, som har premiere 1. september. - Jeg tester det ut på venner og kjærester. Teksten der de ikke ler, stryker jeg med en gang, sier Eia til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Harald og jeg har ledd av Kafka siden vi ble kjent, men når vi snakker med andre om det, forstår de ikke hva vi mener. Det ligger mye humor i hans tekster som er oversett, som misforholdet i hvordan en person oppfatter en situasjon subjektivt - og hvordan den er objektivt sett, sier Harr til Dagbladet.

«Joker Nord» inspirert av Kafka Forestillingen er en del av komilab-prosjektet til Nationaltheatret, avdeling Torshov. Harr karakteriserer samarbeidet om forestillingen som «en drøm som nå har gått i oppfyllelse», og det er ham selv og Jan Gunnar Røise som skal spille i den.

Eia har lest alle Kafkas tekster, og har planer om å ferdigstille manuset i løpet av helga. Det vil bestå av forfatterens korte tekster vevd sammen, og lista over scener har foreløpige navn som «Brytekampen», «En kamp mellom mine hender» og «Den bedenes histortie».

- Det er mye slåssing, dytting og knuffing. Det blir en fysisk forestilling med absurd og mørk humor. Hans tekster blir ofte framstilt som dystre og uhyggelige, og mye av den mørke humoren hos Kafka blir ofte oversett. Vi har blant annet historien om musekvinnen Josefine, som blir ansett som musenes fremste sanger, men som strengt tatt bare pipier, sier Eia og forsetter:

HYSTERISK MORSOM:  Harald Eia og Thorbjørn Harr mener det er mye mørk humor i den tjekkiske forfatteren Franz Kafka sine tekster. Foto: AP Photo
HYSTERISK MORSOM: Harald Eia og Thorbjørn Harr mener det er mye mørk humor i den tjekkiske forfatteren Franz Kafka sine tekster. Foto: AP Photo Vis mer

- Eller historien om mannen som må være kampdommer mens hans høyre og venstre hånd utkjemper en dødelig kamp.

- Vil publikum kjenne igjen Bård og Harald-humoren i forestillingen?

- Det tror jeg ikke, men mye av den absurde humoren Bård og jeg har gjort, er inspirert av Kafka, som for eksempel «Joker Nord» - en mann som spiller seg fra gård og grunn i et pengespill hvor han ikke får vite spillets regler, sier Eia.

Surrealistisk uttrykk Spesielt fascinert er Eia av høfflighetsforholdet mellom menneskene som levde på Kafkas tid. Og hvordan det ga rom for å tolke den andre, der vi i dag ville stilt et enkelt spørsmål som «hva mener du nå?».

Komikeren skal ikke på scenen selv - det mener Eia han er for dårlig til, og ser på seg selv mer som «ei bråkebøtte». Forestillingens uttrykk blir reint og enkelt, og Eia tror den blir morsom både for de som har lest og ikke har lest forfatterens tekster.

- Vi har forsket i bilder og kostymer, og prøver å finne et stiluttrykk som likner Kafka slik vi kjenner ham fra bilder. Litt Magritte-inspirert (den surreliastiske knustneren René Magritte, red.anm.). Det blir som en duell mellom Jan Gunnar og meg i å fortelle små Kafka-historier. Jeg håper folk går ut av teateret og er overrasket av hvor morsom Kafka faktisk er, sier Harr.

Skuespillerne begynner prøveperioden rundt 1. august, og forestillingen vil bli spilt i to uker.

PUBLIKUMSGRUPPEN I ENDRING:  Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret, forteller at gjennomsnittsalderen har sunket fra 46 til 42 år fra 2008 til 2012.
PUBLIKUMSGRUPPEN I ENDRING: Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret, forteller at gjennomsnittsalderen har sunket fra 46 til 42 år fra 2008 til 2012. Vis mer

- Dette er en del av komilab, som forsker i alle retninger. Dette er en av de mest ekstreme, forteller Harr.

• Se hele Nationaltheatrets program lenger ned.

• Les Dagbladets Andreas Wiese sin kommentar på programmet her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media