Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harald Eia vil «rydde opp» i Sveriges innvandringsproblemer

Planlegger svensk versjon av «Hjernevask».

SVENSK «HJERNEVASK»: Til den tyske avisa FAZ sier NRK-profil Harald Eia at han har planer om å lage en svensk versjon av det omstridte programmet «Hjernevask». Foto: Ole Kaland / NRK
SVENSK «HJERNEVASK»: Til den tyske avisa FAZ sier NRK-profil Harald Eia at han har planer om å lage en svensk versjon av det omstridte programmet «Hjernevask». Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer

(Dagbladet): Det er til den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) at programleder og komiker Harald Eia forteller om Sverige-planene for programmet.

- Vi planlegger «Hjernevask» i Sverige, sier Eia til avisa.

Tema: Innvandringsproblemer Han forteller at temaet for den svenske versjonen av NRK-serien sendt i 2010 vil være innvandringsproblemer, melder Morgenbladet.

- Politikerne våger ikke snakke om det, fordi de er redde for å fremstå som høyreorienterte eller rasistiske. Det er ikke bra når man er redd for å snakke om bestemte problemer, sier han til FAZ ifølge avisa.

Harald Eia kan ikke bekrefte opplysningene overfor Dagbladet.

Omstridt I Norge ble «Hjernevask» sendt i én sesong våren 2010, før Eia bevisst valgte å gå tilbake til den mer humoristiske sjangeren.

I det omstridte programmet forsøkte Eia å finne ut om det var arv eller miljø som hadde skyld i hvorfor mennesket er som det er, noe som førte til en svært heftig debatt om forskning.

Allerede før «Hjernevask» gikk på lufta, stormet det rundt programmet.

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen klaget også programmet inn til PFU, men fikk ikke medhold i klagen sin.

Debatten rundt programmet er også temaet i FAZ-intervjuet.

Prisbelønnet Programmet omhandlet i hovedsak biologi og samfunn, og Eia tok i hver av de sju epsiodene opp ulike tema og stilte kontroversielle spørsmål om blant annet kjønn, sex og rase.

I tillegg til kritikk, fikk programmet også gode anmeldelser, blant annet terningkast fem av Dagbladets anmelder.

Eia fikk også flere priser for «Hjernevask» - blant annet Fritt ords honnørpris og Gullruten-statuett for beste klipp og redigering.

I høst er Eia aktuell med ny sesong av «Brille» på NRK, sammen med mangeårige kompanjong Bård Tufte Johansen. Sesong to har premiere 8. oktober.

HUMORDUO: Harald Eia assosieres gjerne med sin mangeårige humorpartner Bård Tufte Johansen. I høst er de aktuelle på NRK med ny sesong av «Brille».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUMORDUO: Harald Eia assosieres gjerne med sin mangeårige humorpartner Bård Tufte Johansen. I høst er de aktuelle på NRK med ny sesong av «Brille». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media