Harald Eias plagiatbløff

Det hører med til historien at Eia i fjor ønsket å hyre meg til «Hjernevask»-redaksjonen, skriver Kjetil Rolness.

HVEM PLAGIERER? Harald Eia hentet ideer til «Hjernevask» og «Født sånn eller blitt sånn» fra andre forfattere uten å kreditere plagsomt mye, skriver Dagbladets spaltist Kjetil Rolness. Foto: Scanpix
HVEM PLAGIERER? Harald Eia hentet ideer til «Hjernevask» og «Født sånn eller blitt sånn» fra andre forfattere uten å kreditere plagsomt mye, skriver Dagbladets spaltist Kjetil Rolness. Foto: ScanpixVis mer

Mer enn nok er sagt om «Eia vs. Rolness». Men grove plagiatpåstander bør besvares. Eia hevder i sin kronikk i Dagbladet 3. desember at jeg fortrolig fikk lese et «Hjernevask»-manus som var «resultat av flere måneders research», og seinere stjal alle poengene til min Dagbladet-spalte: «Kjetil serverte poengene skamløst som sine egne».

Virkelig? Utgangspunktet for kommentaren «Like kjønn leker best?» var en fersk barnehagerapport som Eia og Ole Martin Ihle aldri har tatt i. Henvisningene til Magne Raundalen, Petter Schjerven og Kristin Mile var mine egne. Det samme var referansen til apebarn og min egen sønn (uten sammenlikning for øvrig). Jeg tematiserte delvis det samme som manuset: Barns leketøyspreferanser, med samme kritikk av kjønnspolitisk ønsketenkning og biologifornektelse. Hvis Eia anser dette for sine ideer, eller at stoffet var ubelyst før NRK gjorde research, må jeg le.

Eia har selv, uten å kreditere plagsomt mye, hentet idégrunnlaget for «Hjernevask» fra Stephen Pinkers bok «The Blank Slate», som også jeg hadde lest på dette tidspunkt. Lesere av Matt Ridleys «Nature via Nurture» vil også gjenkjenne langt mer i Eia og Ihles bok «Født sånn eller blitt sånn» enn det referansene skulle tilsi.

Det hører med til historien at Eia i fjor ønsket å hyre meg til «Hjernevask»-redaksjonen fordi «det hadde gitt prosjektet et veldig løft». Etter mine forsvar for programmene takket han meg for «strålende artikler som løfter det hele opp på et klarere og bedre nivå. Jøje meg så befriende det er å lese saken dine». Dette var i mars i år.

Mitt påståtte forfall som spaltist må altså ha inntruffet relativt kort tid før jeg skrev negativt om «Storbynatt», og da med sterk tilbakevirkende kraft.

I DEBATT MED HARALD EIA: Kjetil Rolness.
I DEBATT MED HARALD EIA: Kjetil Rolness. Vis mer