KAMELÅSÅ PÅ EKTE: Kommunikasjonssvikt i den danske butikken sørget for en vanvittig stor melkebestilling. Akkurat som i Atle Antonsen, Harald Eia og Bård Tufte Johansens berømte sketsj fra «Uti vår hage». Foto: Lise Åserud Scanpix / Facebook
KAMELÅSÅ PÅ EKTE: Kommunikasjonssvikt i den danske butikken sørget for en vanvittig stor melkebestilling. Akkurat som i Atle Antonsen, Harald Eia og Bård Tufte Johansens berømte sketsj fra «Uti vår hage». Foto: Lise Åserud Scanpix / FacebookVis mer

Harald Eias sketsj ble virkelighet: Krøll i Danmark medførte kjempebestilling på melk

Som i den berømte sketjsen fra «Uti vår hage» bestilte dansk butikk for mye melk. Forskning viser også at dansk er vanskeligere å forstå enn norsk og svensk.

(Dagbladet): Få «Uti vår hage»-sketsjer huskes like godt som Bård, Harald og Atles sleivspark til danskene.

I den såkalte «Kamelåså-sketsjen» har det danske språket «kollapset til meningsløse, gutterale lyder», som Atle Antonsens karakter selv sier. Danskene forstår hverandre ikke lenger, hevdes det.

Problemet er bare: Ingen i Danmark våger å innrømme den flaue kommunikasjonsblemma, ifølge «Uti vår hage»-gjengens vitsing.

I den berømte sketsjen møter vi blant annet melkemannen som utnytter situasjonen med å sende bestillinger på 1000 liter melk til sine kunder.

Nå har melkeglippen fra sketsjen skjedd i virkeligheten også. 

Danske gjorde som Eia og co.  Ved Rema 1000 i Stensved bestilte butikksjefen ved en feil 160 containere med melk, framfor de 15 han egentlig behøvde. Altså mer enn ti ganger for mye melk. 

Kjøpmann Johnny Nielsen ved Rema 1000 i Stensved ler av det hele, men understreker at det var datafeil - ikke språkkrøll - som medførte den voldsomme bestillinga.

- Prisen på melk endret seg i Danmark i helga, og hadde falt, noe jeg ikke var blitt oppmerksom på. Så jeg gjorde som jeg vanligvis gjør, bestilte 15 kasser med melk, men så kom det plutselig mye, mye mer enn jeg hadde tenkt, sier Nielsen til Dagbladet. 

Harald Eia humrer over situasjonen når Dagbladet kontakter ham.

- Det er mange som har nevnt denne situasjonen for meg i dag, og det er jo veldig gøy at så mange husker den gamle sketjsen. Jeg tror det må være den vi laget som flest folk tar opp med meg, sammen med den om pommes friten i Arendal, forteller han.

Ideen bak sketjsen Komikeren, som nå lager «Brille» på TVNorge, sier han ikke husker eksakt hvordan sketsjen oppsto, men at ideen kom fra å sitte å fleipe med språk.

- Jeg tror Bård og meg kom på ideen da vi snakket om hvor rart det var at amerikanere og engelskmenn har forskjellige måleenheter. Hvorfor kunne ikke bare alt være likt, liksom? Så kom vi på at ting var litt snålt med de nordiske språkene også, og vi begynte å fleipe med at danskene neppe kunne forstå hverandre.

- Forstår du selv dansk?

- Hehe, ja, faktisk ganske godt, men det er vel verre andre veien, tenker jeg. Dansk gjør meg litt sliten i hodet da. Etter 4 - 5 timer så må jeg bytte til engelsk. Da orker jeg ikke mer, ler han.

Selv om bestillingsfeilen i ved Rema 1000 i Stensved hadde sitt opphav i en datafeil, har nye forskning vist at Eia, Tufte Johansen og Antonsen var inne på noe i sin «kamelåså-sketsj».

Forskning viser: Eia hadde rett Dansk er vanskeligere å forstå enn norsk og svensk, ifølge en studie fra Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet i Odense i Danmark. 

Studien slår fast at danske barn bruker lengre tid på å lære seg å snakke enn norske og danske. Når svenske barn er 15 måneder kan de ca 130 ord. Danske barn på samme alder kan 80 ord. 

- Den studien viser at det ligger noe i det vi fleipet om i «Uti vår hage» den ganga, og det er alltid veldig gøy når man klarer å treffe virkeligheten litt med humoren man lager, sier Eia.

Johnny Nielsen ved Rema 1000 i Stensved sier de nå har solgt all melka de fikk for mye - riktignok til kraftig rabattert pris: 3 danske kroner literen var spottprisen. 

- Vi fikk utrolig mye oppmerksomhet etter at jeg la ut en annonse på vår Facebook-side, så all melka er nå borte. Jeg kommer imidlertid ikke til å gjøre samme feil igjen, forteller han.

- Kjenner du til «Uti vår hage»-sketjsen?

- Nei, den har jeg faktisk ikke hørt om, men jeg vil jo si at den treffer godt i dette tilfellet, sier Nielsen og ler. 

Vi har ved en fejl købt danmælk i 160 stk burer i stedet for 15 stk kasser ...derfor mandag og  tirsdag  danmælk kun 3 kr pr liter  gælder kun rema 1000 stensved og  så længe lager haves

Posted by Rema 1000 Stensved on 17. august 2015