REGISSØR: Harald Zwart beskrives som samarbeidsvillig, humørfylt og åpen av Hollywood-stjernene Lily Collins og Jamie Bowel. Også forfatter Cassandra Clare er full av lovord om nordmannen. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR: Harald Zwart beskrives som samarbeidsvillig, humørfylt og åpen av Hollywood-stjernene Lily Collins og Jamie Bowel. Også forfatter Cassandra Clare er full av lovord om nordmannen. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Harald er ikke normal

Den norske regissøren hylles av Hollywood-stjernene.

- Harald er ikke normal, hviner skuespilleren Lily Collins.

Hun er datteren til Genesis-legenden Phil Collins og stjernen i Zwarts nye storfilm, «Skyggejegerne: Demonenes by». Filmstudioet Sony forventer at filmen, som har verdenspremiere i august, skal bli et like stort ungdomsfenomen som vampyrfilmene «Twilight».

Filmen handler om tenåringsjenta Clary. I en parallell, overnaturlig verden oppdager hemmeligheter om seg selv og sin familie, noe som forandrer livet hennes dramatisk.

- Ingen diktator
Den unge hovedrolleinnehaveren Lily Collins er vilt begeistret for den norske filmskaperen.

- Mange regissører sier på forhånd at de er sånn som Harald, men når du kommer på filmsettet skjønner du at det er løgn, understreker 24-åringen, som tidligere har spilt i Oscar-nominerte «The Blind Side» og Julia Roberts-filmen «Lille speil på veggen der».

- Hva gjør Zwart, som er så spesielt?

- Han er ingen diktator, han er åpen for forslag og veldig samarbeidsvillig. Dessuten er han alltid ekstremt godt forberedt, sier Collins, og knipser, som for å understreke «Karate Kid»-regissørens effektivitet. Innspillingen som har pågått i Toronto, Canada, har ifølge bladet Variety et budsjett på 60 millioner dollar, hele 350 millioner kroner, og er proppfull av action. Derfor fikk Collins en rekke skader da hun gjorde stunts: Brannsår, blåmerker og kul i hodet. I tillegg krasjet hun med en syklist under en intens jaktscene.

- Men Harald beholder alltid roen, også når det skjer små ulykker. Han er unik, for han blir aldri, aldri stresset.

Trodde Harald ville eksplodere
Nå går det gjetord i Hollywood om den norske filmmakerens evne til samarbeid. Også Cassandra Clare, forfatter av ungdomsserien «The Mortal Instruments» (Skyggejegerne), fantasyromanene som har toppet bestselgerlisten i The New York Times og har solgt mer enn tolv millioner eksemplarer, gir Zwart et gullkantet vitnemål. Hun kritiserte det adapterte filmmanuset og trodde han ville bli rasende.

- Han sendte meg manus og jeg sendte ham et massivt dokument på femti sider med rettelser tilbake. Jeg var sikker på at han kom til å drepe meg.

- Hvordan reagerte han?

HYLLER HARALD: Skuespiller Lily Collins (t.v.) og forfatter Cassandra Clare elsket samarbeidet med den norske regissøren. Foto: Stella Pictures.
HYLLER HARALD: Skuespiller Lily Collins (t.v.) og forfatter Cassandra Clare elsket samarbeidet med den norske regissøren. Foto: Stella Pictures. Vis mer

- Han sa «takk, dette var veldig hjelpsomt» og ga notatene til manusforfatteren, som innlemmet dem i manuset, ler Clare, som har skrevet fem bøker i den populære ungdomsserien til nå.

- Det var en fantastisk opplevelse at han innlemmet meg i prosessen. Det var absolutt ikke noe han trengte å gjøre, for jeg har ingen offisiell rolle i utviklingen av filmproduktet.

«Umenneskelig press»
Jamie Campbell Bower (24), som har den mannlige hovdrollen i filmen, roser Zwart for å være i stand til å le under uhyggelig stort press.

- Harald er utrolig morsom, han har en ondskapsfull og veldig svart sans for humor, forklarer Campbell Bower, en britisk eksmodell kjent som vampyren «Caius» fra Twilight-filmene. Han avslører at innspillingen var beinhard.

- Å ha regi på en så stor og actionpreget film er umenneskelig krevende. Harald har et enormt ansvar og en stor bør på skuldrene. Men han fant alltid ro til å dele tankene sine med oss, forklarer Campbell Bower.

- Mange regissører lytter aldri og tror de vet alt best. Men Harald er alltid åpen for å diskutere.

COLLINS: Lily Collins er begeistret for Harald Zwart. Foto: Stella Pictures.
COLLINS: Lily Collins er begeistret for Harald Zwart. Foto: Stella Pictures. Vis mer