Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

hard asfalt

India, Kina og punk fra 80-tallet preger årets gatemote. En viktig detalj er skjørt brukt over bukser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjørt over bukser vil antakelig bli gatemote nå i vår.

Lag-på-lag-kombinasjonen er aktuell for mange moteretninger. Om uttrykket blir romantisk, etnisk, sporty eller aggressivt avhenger av klærne som blir brukt.

Stylist Sara Martin er inspirert av punk fra 80-tallet, men merkevare-leverandørene introduserer også klær i indisk eller kinesisk stil.

- India er veldig trendy, sier Karina Eidem fra Miss Sixty.

Hun anbefaler å blande indisk-inspirerte klær med tøffere, mer gateorienterte ting - en rendyrket, indisk stil kan bli «litt mye». Selv har hun falt for en lang tunika med store splitter, som hun bærer over bukser.

- Hva slags bukser vil fungere under kjoler eller skjørt?

- De som er enkle og smale, med strikk i livet og en liten «bootcut». Den nye skjørtelengden er under knærne, sier Eidem.

OLABUKSENE ER I KRAFTIG, MØRK DENIM. Skal de brettes opp? Det avhenger av modellen. Smale, rette jeans ser bra ut med høy oppbrett. Jeans som «sagges» eller jeans med «bootcut» fungerer bedre med en liten.

Trange jentebukser med rette bein kan brettes opp til støvler eller sko med høye hæler. Brett på buksa pleier ellers å få beina til virke korte.

Det er stikk motsatt av moten, som proklamerer slappe, veldig vide, veldig lange bukser.

Vi så det i vårens herrekolleksjoner fra Hugo og Dries van Noten. Og fra kult-designermerket W<, som lot hvitkledde gutter og jenter vise vårens buksebein på stylter!

Også Diesel snakker om en ny passform på jeans for menn: Tilsynelatende trange og smale over hoftene, men med «loose fit» og, ifølge Diesel, «an enlarged lower leg».

Vi vil se mer av dette etterhvert.

AKTUELLE FARGER er grått, burgunder, lilla, svart og blått. Blåtonene spenner fra marineblått til disig lyseblått.

Kamuflasjebukser i flyvåpenfarger, militæreffekter, strenge, rene overaller og annet arbeidstøy står sterkt.

Miss Sixty satser på transparente, tøffe topper med edderkoppnett eller tatoveringsmønster på. Dette er noe den franske moteskaperen Jean-Paul Gaultier har holdt på med lenge.

Gaultier og Helmut Lang Jeans er representert sammen med W< i enkelte gatemote-orienterte forretninger i Oslo. Om et par måneder vil klær fra Gaultiers jeanskolleksjon bli solgt på Loonies.

Skillet mellom gatemote og designermote viskes ut. Det alternative nærmer seg det etablerte, eller er det omvendt?

I dag åpner Moteuken dørene for bransjefolk med snowboardtøy fra Helly Hansen, workwear fra Ben Davis, jeans fra Combo eller Pepe, jentemoter fra Miss Sixty og London-merket Red Or Dead.

FUTURE FASHION heter satsingen. Nesten 40 varemerker presenteres i en 1000 kvadratmeter stor hall på Sjølyst.

- Vi vil utvikle Moteuken i tråd med det som skjer i ungdomsmarkedet, sier prosjektleder Stig Kristiansen.

Han organiserer Future Fashion sammen med en komité fra det alternative motemiljøet i Oslo.

Målet er å fylle 1500 kvadratmeter med livsstilsprodukter. Ikke bare moteklær, men leskedrikker, vesker, klokker, sko og annet tilbehør.

- Det er nødvendig å fornye Moteuken. Neste gang håper vi å få med flere store merker, sier Kristiansen.

Han medgir at messen ikke klarer å begeistre unge folk.

Ungdomsmerker viser nyheter i egne showroom, de gidder ikke leie messestand på Sjølyst.

Men Future Fashion er i siget. Utstillerne skal traktere kunder i et trendy Chinatown-miljø, og det blir show - «gøyt og gærnt» - fra koreograf Vibeke Sørlie to ganger daglig.

500 ungdommer er invitert. Til Future Fashion og til Moteuken, som fyller 25 og som i moden alder kanskje endelig er ung til sinns.

FUNKIS: Mørke, uvaskede jeans og lys blå hettejakke fra Combo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!