SKUMLE HENSIKTER? Den ultra-laidbacke Dean Martin er blitt juleforbudt på amerikanske og kanadiske radiostasjoner for sangen "Baby It's Cold Outside" fra filmen "Neptun's Daughter" (1949). De som nekter den spilt, mener den handler om et opplegg til en voldtekt.
SKUMLE HENSIKTER? Den ultra-laidbacke Dean Martin er blitt juleforbudt på amerikanske og kanadiske radiostasjoner for sangen "Baby It's Cold Outside" fra filmen "Neptun's Daughter" (1949). De som nekter den spilt, mener den handler om et opplegg til en voldtekt.Vis mer

Lys skal tennes, musikk skal spilles.

Hard blues i desember

Måneden som alltid kommer brått på.

Meninger

DESEMBER KOMMER alltid brått. Det var jo nettopp høstferie? For ikke å snakke om sommerferie. Og så kommer julemåneden buldrende. Før man egentlig har fått ryddet på plass fjorårets julepynt, skal den tas fram igjen. Nisser, glasskuler, stjerner til å henge i vinduene som ikke lyser fordi pæra har gått, glitter, norske flagg, glasskuler, julelys. Adventsstaken står ikke der jeg trodde jeg satte den sist. Har vi lilla lys? Hvem husker Inger Hagerups «Advent»? Hva kommer først, håp eller glede? Og hvor i huleste er det blitt av juletrefoten?

JULEMUSIKKEN må fram. Platene med Phil Spector, Mahalia Jackson, Elvis, El Vez, Brian Wilson, Sufjan Stevens, Frank Sinatra, Jimmy Smith, Chet Baker, Bugge Wesseltoft, Oscar Peterson, Bela Fleck, Sondre Bratland, Sissel Kyrkjebø m/Pacido Domingo og Charles Aznavour, Nora Brockstedt, Ella Fitzgerald, rekker vi virkelig å høre igjennom alt dette? Og hva med «Juleoratoriet» til Bach?

EN ANNEN SAK: Kan vi fortsatt spille Dean Martin og Ray Charles i år, med sjekkelåta «Baby, It’s Cold Outside», som er blitt forbudt på flere radiostasjoner i USA og Canada i metoo-kampanjens navn? Fordi den angivelig handler om forberedelsen til en voldtekt. Really? Dean Martin og Ray Charles? Vi spiller den likevel, både den og «Santa Baby», med Eartha Kitt, som ikke er mindre pågående, spør du meg.

DET FINS viktigere ting å ta innover seg. Dekk skal skiftes, pakker skal sendes, kaker skal bakes, gaver skal kjøpes, juleavslutninger hvor du snur deg, juletre må skaffes, julehilsener skrives (hvor i huleste ble det av adresselista fra i fjor som vi gjemte på et lurt sted?), ingen må glemmes, ribba må handles inn, for ikke å snakke om akevitt, sylte må presses, sild skal legges ned, rakfisk må bestilles, alle må være blide, det er desember, den stille tida, og snart er hele greia over og som vi alle vet: Det er kun kort tid til neste gang. Jula kommer, like ubønnhørlig hvert eneste år.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.