Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hard Courage

Krigens ukontrollerbare kynisme settes under et skarpt, grelt lys i Det Norske Teatrets «Mor Courage».

KRIGENS TAP OG VINNING: Ane Dahl Torp spiller Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene. Foto: L-P Lorentz, Det Norske Teatret
KRIGENS TAP OG VINNING: Ane Dahl Torp spiller Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene. Foto: L-P Lorentz, Det Norske Teatret Vis mer

TEATER: Mor Courage er krigsprofitør i det små. Fra en vogn hun kjører til frontlinjene (her: en litt sliten campingvogn) driver hun sin handel.

Hun selger til priser hun ikke kunne ha krevd i fredstid. Men krigen koster henne også dyrt. Den korrumperer henne. Den tar fra henne alle hun er glad i.

Slik har Brecht gjort henne til en dobbel politisk metafor. Mor Courage er både krigens årsak og krigens konsekvens. Hun er kapitalismen. Hun representerer vinningen, men også tapet, pågangsmotet (som hun har fått sitt tilnavn fra), men også maktesløsheten.

«Spis eller bli spist», sier det faste uttrykket. «Mor Courage» er eksemplet på at dette ikke er et enten-eller, men et både-og.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?