Hard hverdag

Interessant, men uengasjerende «politisk» roman, som også viser sjangerens begrensning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nå er den endelig her. Førsteprisvinneren i Gyldendals konkurranse fra 2006, der de etterlyste «den nye politiske roman». Det er mye godt å si om debutanten Leif Henriksens bok fra hverdagen i Nordsjøen.

Men noe nytt representerer den ikke. Snarere sementerer den syttitallets begrep om den politiske roman. En realistisk skildring av arbeideren og hans arbeidsplass, riktignok uten de helt store spark til «makta».

Boka er formulert som en dagbok. Fra dag en, da jeg-personen Leif ankommer boreplattformen i helikopter. Til dag fjorten, da arbeidsøkten er over. Leif er, som forfatteren selv, sikringsleder på plattformen.

En risikofylt jobb på en tøff arbeidsplass. Vi får en detaljrik skildring av tårn og betong og heisjakter og moduldekk og Torleif som maler flammetårn sytti meter over bakken. Samt arbeidsrutinene og et enorm arbeidspress.

Et fengsel

Ved siden av å vise det helt konkrete livet på plattform, problematiserer Henriksen til dels også de mange negative siden ved oljeboringen: Gasslekkasjer som ikke meldes, brudd på sikkerhetsregler, dødsulykker som forties. Et hovedpoeng er å formidle dette gjennom Leifs indre liv og hans møte med arbeidsplassen. «Plattformen er som et fengsel», tenker han når han ankommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer