Hard nøtt å knekke

Her er ei julenøtt bare tv-sjefene kan knekke: Hvorfor svekker de nyhetssendingene i jula? Er det for å spare penger? Eller er det fordi julefeiringa i dette landet er gått helt over styr?

Det tok noen dager før jeg oppdaget hva som hadde skjedd, men forleden la jeg merke til at Christian Borch satt alene i Dagsrevy-studio - forlatt av sin kvinnelige makker, som et slags symbol på ensomheten mange opplever i jula.

Siden oktober har det som kjent vært to «ankere» i Dagsrevyen, og la meg minne om begrunnelsen, slik Dagsrevy-sjef Viggo Johansen formulerte det da det nye grepet med to programledere ble lansert:

- Innføringen av tv-par i Dagsrevyen vil gjøre sendingene ledigere. Vi føler at nyhetskrigen i dag gjør at vi må skjerpe oss ytterligere. Nyheter er tilgjengelig hele døgnet, og nettnyhetene tar mye oppmerksomhet. Derfor er det viktig at vi hele tida styrker Dagsrevyen.

Juletre

Styrking hele tida - men altså ikke i jula. Da sender man den ene programlederen på ferie, reduserer sendetida og fyller de fleste minuttene som er igjen med endeløse reportasjer om frakteskuta «John R.».

TV2, som også vanligvis holder seg med to ankere, gjør det samme. Alene i studio i går var Lene Østby fratatt muligheten til koselig småprat - «happy talk», som det heter på fagspråket - fordi makkeren var skiftet ut med et juletre.

At tv-stasjonene skjærer ned på sendetida for nyheter i romjula, kan jeg til en viss grad forstå, men jeg begriper ikke at de vil tilby det de selv mener er et dårligere produkt.

Slik kan man altså gruble, mens den ikke altfor krevende Lotto-trekningen flimrer forbi, men så dukker han opp - Mr. Nøtt personlig, programlederen med fornavn på fem bokstaver og etternavn på fire, og da gjelder det å skjerpe seg:

Nøtteknekker

- Navnet på et område i Sverige som grenser mot Østfold - åtte bokstaver - var en av «utfordringene» i går, og hvem kan slike oppgaver være beregnet på?

Jeg trodde poenget med å knekke nøtter var å få brukt nøtteknekkeren. Men det er kanskje slik vi vil ha det i jula: Et forspist folk vil gjerne få nøttene servert uten skall, og da kan vel ikke oppgavene bli lette nok.

La meg likevel servere ei julenøtt av den harde typen til slutt: Hvem blir ny kringkastingssjef? La oss håpe noen i NRK knekker denne før Roald Øyen er tilbake med «Påskenøtter».