Harde baller

Fengsels- og fotballkomedie for spesielt interesserte.

FILM: Det er usedvanlig mye testosteron i «The Longest Yard». Men så handler det om amerikansk fotball og amerikanske fengsler, og der blir feminine tilbøyeligheter ikke akkurat framelsket.

Denne komedien er en nyinnspilling av en film ved samme navn fra 1974, og skal etter sigende ha store navn fra NFL på rollelista.

Historien er fengende nok. En fallert fotballstjerne (Adam Sandler) havner i fengsel og skal trene et lag med fanger til å møte et lag med voktere i en treningskamp. Straffeanstalten drives av sadistiske «rednecks» og en fengselsdirektør som har ambisjoner om å bruke fotballsuksessen til å stille til valg som guvernør i Texas (og seinere president, kanskje?).

Fotballhelten Bill er hvit og mistenkt for å ha «fikset» en kamp før han la opp, derfor står han ikke særlig høyt i kurs hos «the brothers», fengselets svarte flertall.

Ikke at han er spesielt likt hos drapsmennene på dødscellene heller, men Bill mobiliserer guttas hat og hevnlyst mot vokterne. Langsomt gror et anarkistisk lag sammen; Mean Machine er navnet.

Som i alle slike David mot Goliat-konfrontasjoner havner sympatien hos «the underdogs», altså hos fangene. Siste delen av filmen er en kommentert fotballkamp, og kanskje har amerikansk fotball/rugby så mange fans her hjemme etter hvert, at noen vil ha glede av filmens sportslige kvaliteter?

Vi andre kan heie på komikeren Chris Rock i en birolle.