Harde Harry

Harry Guttormsen er mannen som heretter skal dele ut Filminstituttets millioner til norske spillefilmer. Han vil ha mer bråk i bransjen: - Jeg savner galskapen, det er simpelthen for kjedelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når Guttormsen snart overtar etter Gunnar Svensrud som insituttets spillefilmkonsulent, får han makt til årlig å dele ut opptil 40 millioner i støtte til norske filmprodusenter.

Han blir ikke tårevåt av å se Dagbladets oversikt over underskuddene hos de samme produsentene.

Mye angst

- Det er ingen menneskerett å lage filmer. Statsstøtten skal ikke bidra til å holde liv i produksjonsselskaper som egentlig burde ha drevet med noe helt annet, sier Guttormsen.

Han har jobbet som manuskonsulent for Statens studiesenter for film i fire år, men siden han egentlig er teaterinstruktør og bare en fjern fetter i den lille norske filmfamilien, er hans inntreden i den nye jobben mottatt med noe engstelse.

- Det er for mye angst i filmbransjen og angsten er kreativitetens største fiende. Produsentene har i alle fall ingen grunn til å sitte høyt til hest, si at de fikser tingene best sjøl og at andre ikke bør blande seg inn, sier Guttormsen.

Unngå uklarhet

- Hvordan vil du blande deg inn?

- Ingen skal få lov til å starte et kamera før jeg synes at manuset er tydelig. Det jeg vil vite av folk som skal lage film er: Hvor vil du med den, hvem vil du nå fram til?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer