INTEGRERING: Kan Carl I. Hagen være en ordfører for minoriteter, og tør Lysbakken stille krav til innvandrere?, spør Abid Raja. 
Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
INTEGRERING: Kan Carl I. Hagen være en ordfører for minoriteter, og tør Lysbakken stille krav til innvandrere?, spør Abid Raja. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer

Harde krav og ekte omtanke

Vil Hagen besøke Oslos moskeer i sokkelesten?

||| INTEGRERING: Det sies at integrering er en tosidig prosess; hvor både innvandrerne som kommer til landet og vi som alt bor i Norge må tilpasse oss hverandre. Men selv om det høres fint ut, kan det jo ikke være helt slik. Det er innvandreren som skal gjøre den største tilpasningen; det er innvandrerne som må lære seg det norske språket, sette seg inn i samfunnet og gjøre sitt ytterste for å få tilgang til, og deretter forsøke å knekke de norske kodene. Vi som alt er her må tilrettelegge — ikke bare med språkundervisning med også med å dele vår sosiale, kulturelle og kunnskapsmessige kapital. Både innvandrerne og vi nordmenn kan gjøre mer.  
 
EN SOM skal gjøre betydelige mer, er Frps Carl I. Hagen. Hagen har nemlig varslet at han ønsker å bli Ordfører av Oslo. Betyr det at han også har tenkt å være ordfører for Oslos minoriteter? Vil han være like inkluderende og kapitaldelende, vil han besøke Oslos titalls moskeer i sokkelesten? Vil han frivillig dekke til håret med et turbanplagg?
 
PÅ DEN ANDRE siden av den politiske skalaen har jeg forsøkt å vekke inkluderingsminister Audun Lysbakken. Vil han for alvor involvere seg i det vanskelige integreringsarbeidet? Fortjener ikke dette feltet en statsråd om har oppbrettede armer? Det er vel ikke lett for en god SVer å stille krav til nye landsmenn?
 
Hva er bedre enn å la disse to møtes på denne arenaen, slik at vi kan få svar på våre spørsmål?

FOR HVORDAN vil det gå om tallene i forhold til fattige innvandrerbarn stemmer.  Tallene som viser at hvert tredje ikke-vestlige innvandrerbarn lever under fattigdomsgrensen i Norge. Hva med innvandrerkvinner og likestilling. Hva med det store frafallet i videregående skoler blant minoritetsgutter. Og hva med de stygge tallene i kriminalitetsstatistikken. Hva med frafall fra videregående skoler når det gjelder minoritetsgutter, ikke for å snakke om meget stygge tall på kriminalitetsstatistikken.

ARBEIDSKVOTERING eller ikke. Penger til islamsk råd eller ikke. Aldersgrense for henteekteskap eller ikke. Ja eller nei til hodeplagg. Som Venstremann skal jeg ikke forville meg inn i et 1. mai tog, men som dialogskaper ønsker jeg alle tvilere og vinglere velkommen til debatt om integrering på Litteraturhuset i Oslo dagen etterpå, hvor både Hagen og Lysbakken møter minoritetsungdommer til dialog.