Harde opplevelsespakker

Når du gir bort en bok, gir du samtidig bort en opplevelse.

Lurer du på hva du skal kjøpe til jul? Prøv vår julegaveautomat

Det kan være vanskelig å velge hvilken bok som passer til hvem, og ofte «safer» vi med en bestselger.

Som i fjor. Da var «Halvbroren» overrepresentert under treet. Med mindre en av dine kjære ettertrykkelig ønsker seg den, og bare av deg, vil jeg derfor advare deg mot å gi den bort i år.

Dyrt

Høstens debatt viser at de fleste av oss synes at bøker er for dyrt. Men det er helt legitimt å gi bort heftede bøker, paperbacks, særlig for studenter eller skoleelever.

Nå lanserer forlagene bestselgerne i papirbackutgave på rekordtid, og slik kan du gi bort forholdsvis nye bøker, billig.

Enda ingen bok har fått det samme fokuset som Lars Saabye Christensens fjorårsroman, har også årets bokhøst vært sterk. Jeg skal derfor trekke fram en del gode titler. Husk uansett hvilken du velger, å få med byttekort!

Kjøper du bøkene fra nettbokhandlerne, bør du handle raskt! Posten går som kjent særdeles tregt i ukene som kommer.

Romaner for voksne

 • Til trofaste Jan Kjærstad-lesere, vil jeg anbefale «Tegn til kjærlighet», en nydelig bok om kjærlighet som særlig passer folk med litt grafisk interesse (Aschehoug, kroner 378,-)
 • Vil du sjokkere litt på julaften, kan du gi bort Abo Rasuls, alias Matias Faldbakkens, «Macht und Rebel». Rasuls energi tar pusten fra leseren, og er både hysterisk vittig og hysterisk provoserende (Cappelen, 298).
 • Kjenner du noen som ikke har lest fjorårets bombe om merkelige mennesker i et noe spesielt pornomiljø, anbefaler jeg også Rasuls «The Cocka Hola Company». Denne virker noe friskere enn oppfølgeren, og finnes også i paperback (Cappelen, 98).
 • Dag Solstad har en solid leserskare. Kjenner du noen som tilhører den, kan hans nyeste bok, «16-07-41» være et hett tips (Oktober, 329).
 • Har du med en Solstad-fersking å gjøre, kan debutromanen hans «Irr! Grønt!» være en bedre innfallsvinkel. Solstad fikk Kritikerprisen for dette trekantdramaet, som også finnes i paperback (Oktober, 148).
 • Høstens romanvinner ligger an til å bli Linn Ullmanns triste og tankevekkende «Nåde» (Oktober, 298)
 • Men også ektemannen Niels Fredrik Dahls gjennombruddsroman «På vei til en venn» kan være en gave verdig. Dahl sier selv at kona er den beste forfatteren, men fikk Brageprisen for romanen (Oktober, 339).

  Lese og skrive dikt


 • Jan Erik Volds «Tolv meditasjoner» er en flott bok fra en av Norges tydeligste stemmer. Diktsamlingen tar fra første dikt tak i leseren, og overrasker og overøser ham med originalitet og stramt, poetisk språk (Gyldendal, kr. 249).
 • «Diktkammeret» er boka til alle som har nattbordsskuffen full av dikt, og dem er det ganske mange av! Lyrikeren Helge Torvunds leksjoner i diktskriving fra Diktkammeret bindes sammen av illustrasjonsdikt, og boka inspirerer både til å skrive og lese dikt. Billig er den og! (Samlaget, 178). Den som får boka finner mer informasjon i Diktkammeret.

  Ungdom

 • Mats Wahls bok «Den usynlige» har fått mye ros fra kritikere og lesere. Den sies å gi leserne en stor klump i magen, «men at den er vel verdt ubehaget,» som Dagsavisens anmelder skriver. (Damm, 198)
 • Harry Potter-bøkene er sikre vinnere i både hard- og paperback, og snart kommer den femte, «Harry Potter and the Order of the Phoenix», på engelsk. På norsk finnes bøkene til kroner 248, på engelsk finnes de i heftet utgave til kroner 89,- per stykk. Dessuten selges det en pakke med de fire første bøkene i både heftet (billig) og innbunden (dyr) utgave.
 • Philip Pullmans bøker er visstnok en fullgod erstatning til alle som er gått lei, eller har lest ferdig, bøkene om Harry Potter. De tre bøkene «Det gylne kompasset», «Den skarpeste kniven» og «En kikkert av rav» finnes alle på norsk, til kroner 149,- (heftet) og 298,- (innbundet).

  Barn


 • Forfatterparet Gro Dahle og Svein Nyhus fikk årets Bragepris for barneboka «Snill», skrevet av pussige Dahle og illustrert av Nyhus. Den passer ifølge forlaget for barn fra 0 til 12 år, så her har du litt å gå på om du stadig forbauses av hvor stort det barnet er! (Cappelen, 199)
 • Dessuten har jeg kommet over en veldig morsom bok som skaper mye latter på barnerommet. «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» er til stor prompehumorglede for både stor og liten. Den har kommet i ny utgave i år, som bare koster kroner 98 (Omnipax).Lurer du på hva du skal kjøpe til jul?
  Prøv Dagbladet.nos julegaveautomat
HØSTENS RABULIST: Abo Rasul setter sinnene i kok med venstresidesatiren «Macht und Rebel». Fjorårsboka hans, «The Cocka Hola Company», anbefales også.
NY ROMAN: Jan Kjærstads «Tegn til kjærlighet» er en stemningsfull og småmagisk roman.
HØSTENS ROMANVINNER: Linn Ullmanns «Nåde» tar opp temaet aktiv dødshjelp, og er en sterk skildring av ekteskap og sykdom.
STOR POET: Jan Erik Vold er i høst aktuell med den stramme diktsamlinga «Tolv meditasjoner» - foruten sin kamp for oslotrikken.
PUSSIG: Gro Dahle er sammen med Svein Nyhus aktuell med barneboka «Snill».