Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harde pakker

HVORDAN KAN

det ha seg at synet av forsida på Nr. 91 Stomperud fra jula 1956, tegnet av Thorbjørn Weea, kan frambringe lukta av stekt ribbe, barnåler og stearinlys? Omslaget viser et rotnorsk landskap, et tjern omgitt av store snøfonner og hvitfrosne trær. Bak vannet skimtes ei rødmalt stue med røyk opp fra to piper.

ET FJELL I

bakgrunnen minner om den kjente profilen på det japanske Fuji-fjellet. Men småfuglene som sitter på et skilt der det står «Bading forbudt», er utvilsomt norske. På et annet skilt står «Isen er usikker». Og ganske riktig. Til livet i vann står den uniformerte generalen, med sine hvite snurrebarter strittende om kapp med grantoppene. Og i forgrunnen: soldat 91 Stomperud, med et bajonettutrustet gevær i sin høyre, vottekledde hånd og sitt sedvanlige, forundrede uttrykk i ansiktet. Over hele denne scenen hviler et vakkert, gulhvitt norsk vinterlys.

JO DA, JEG HUSKER

dette omslaget, som for lengst er gått tapt i fortidas mørke av papirinnsamlinger og istykkerleste seriehefter. Jeg husker gjengen av menige og offiserer, den slu nr. 87, sersjanten, kapteinen, majoren og obersten. Og den vakre Petra. Men i sentrum for det hele: Stomperud, naiv og godmodig, lidenskapelig opptatt av wienerwürst, gjennom serie etter serie på skliende vei gjennom Vinter-Norge, eller på usannsynlige ekspedisjoner gjennom tid og rom (en uforglemmelig gang havnet han i ei kannibalgryte i det såkalt mørkeste Afrika) - men hele tida med ett mål for øye: julefeiring hjemme i Sørum, ofte i siste liten, med ei rosemalt veske i den ene hånda, en koffert i den andre og Petra på slep.

NÅ FÅR JEG TAKKET

være boka «Ingen jul uten juleheftene» av Haakon W. Isachsen vite at Thorbjørn Weea tegnet denne militærsatiren første gang i 1937, dessuten en rekke andre detaljer både om Weea og serien for øvrig. Og om alle andre hefter innen den merkverdige sjangeren som kalles julehefter. Kunnskap gjør klok. Men den rokker ikke ved følelsene. Jeg ser på Stomperud, og på generalen - og jeg griper meg selv i å lure: Tro om det blir mange harde pakker under

juletreet?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media