Harde rockere

Nok et hardtslående rockepos fra favorittstonere.

CD: Stonerkollektivet El Caco har bygd seg opp fra mer eller mindre dogmatiske Kyuss-fantaster på debutalbumet «Viva» (2001) til å bli et av Norges mest genuine rockband med «The Search» (2005).

Unike låtskrivere

Bandet har tatt seg god tid og uforstyrret latt sine små særegenheter vokse fram til et helstøpt og unikt uttrykk, noe som inkluderer den obligatoriske stonerarven, men også hint av progmetal og Tool. «The Search» innkasserte en velfortjent Alarmpris for beste rockalbum, på «From Dirt» fortsetter de ferden. Platen er nok en gang spilt inn med Daniel Bergstrand (Meshuggah, Stonegard) bak spakene og lydbildet er tradisjonen tro kompakt, nyansert og hardtslående. Vokalist Øyvind Osa har utvidet repertoaret og framstår i dag som en atskillig mer selvsikker og egenartet sanger enn på de første platene. «Nervous Breakdown» og «Beyond Redemption» viser hvilke unike låtskrivere El Caco kan være når de kombinerer tyngde, aggresjon og spissfindig melodiføring til kompakte og riffsterke rockepos med appell langt utover den gemene stonerhop.

Balladekonger

«From Dirt» er en tanke mer ujevn enn sin forgjenger, enkelte av låtene koker ut i kål før de får satt seg, men de øyeblikkene er heldigvis så få at de ikke skjemmer ut helheten. Ballader er et fyord i mang en rockers vokabular, noe El Caco heldigvis har gitt blanke i. «Dislocated» og «Underneath» fra «The Search» er to av de beste rockballadene som er skrevet her til lands de siste åra, slik sett kommer årets bidrag «Honey Tree» til kort, men skitt, El Caco reiser nok en gang kjerringa og gjør det ettertrykkelig klart at de ikke akter å gi fra seg tronen med det aller første.