Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harde tak i Skottland

Ian Rankin-aktig politikrim fra Aberdeen.

BOK: Kombinasjonen politiroman og Skottland gjør at man automatisk tenker på Ian Rankins bøker, men Stuart MacBride prøver å skrive seg inn på samme territorium. Debutboka «Kald granitt» var så hardkokt at den nesten ble parodisk, og det er godt å se at han har roet seg litt i oppfølgeren.

Typisk helt

Det handler fortsatt om den barske overkonstabelen Logan McRae og den regntunge hverdagen i Aberdeen-politiet. McRae er en typisk politiromanhelt - han er på kant med sine overordnede, han blir truet med suspensjon, han har et aldri så lite drikkeproblem og han har en annerledes moraloppfatning enn resten av sine kolleger. Han er med andre ord nesten identisk med John Rebus nede i Edinburgh. Mitt problem med den første boka om Logan McRae var at han ble for mye av det gode. Han tok i bruk alle klisjeer og satte dem på papiret i en noe blomstrende skrivestil. Den oppfatningen henger nok litt igjen ved bok nummer to, men Stuart MacBride har heldigvis dempet seg noe. Likevel er det voldsomme forbrytelser McRae og de andre i Aberdeen må etterforske.

Hodeløse overkropper

For det første har vi personen som kaster brannbomber inn i bebodde hus - etter først å ha skrudd igjen dørene. For det andre har vi en morder som parterer ofrene og legger den hodeløse overkroppen i en koffert. For det tredje har vi en mann - sannsynligvis - som dreper prostituerte. I tillegg har McRae en suspensjonstrussel hengende over seg, en kollega ligger hardt skadet etter at en av McRaes aksjoner gikk alvorlig galt.Dermed blir han plassert i den etterforskningsgruppa som på politispråk kalles «taperlaget». Som sagt, «Før mørket faller» er bedre enn «Kald granitt», men det er langt igjen til Stuart MacBride når Ian Rankins nivå - både i intrigesnekring, i troverdighet og ikke minst språklig. Han er fortsatt storforbruker av klisjeer, men han skal få et stort plusspoeng: Avslutningen er helt på topp, og holder han det nivået i neste bok, er det godt mulig av MacBride kan bli en alvorlig utfordrer til Ian Rankin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling