Hardere tider gir dystre romaner

Postapokalypse, undergang og død er et tema i samtidslitteraturen.

DYSTRE DIKTERE: Der Gerd Kvanvig bedriver besk sivilisasjonskritikk, er Jan Roar Leikvoll en sivilisasjonens forsvarer.
Foto:  Oktober og Det norske samlaget
DYSTRE DIKTERE: Der Gerd Kvanvig bedriver besk sivilisasjonskritikk, er Jan Roar Leikvoll en sivilisasjonens forsvarer. Foto: Oktober og Det norske samlaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: I likhet med Karl Ove Knausgård i romanen «En tid for alt» lar Gerd Kvanvig selveste Arken kaste loss i sin nye roman: «Noah legger verden over i Arken og setter seil. Prosjektet er støttet av stat, Idol og et samlet næringsliv... Hvor er vi på vei, krever flertallet og vite. Gud vet, sier Noah.»

Før skipperen på skuta fastslår at heller ikke Gud vet. Det blir mytteri. Noah blir lempet overbord og dødskloden seiler sin egen sjø.

RetningsløstDette er det billedlige scenariet i Gerd Kvanvigs tekstsamling «Meldinger fra dødskloden». Der er det ikke mye håp å spore: «De skyldige i meldinger om ekte kjærlighet ble tatt og tiltalt for drap på fornuft og rasjonalitet, trygghet og frihet. De fleste ble drept i en storstilt forestilling på den nybygde fotballarenaen.» Resten, heter det, satt hjemme og jublet da de så det på tv.

Kvanvig debuterte som poet i 1995. Hun har også skrevet romaner, men det er en fragmentert retningsløshet i hennes stil, som kanskje best kler disse prosalyriske korttekster.

Kvanvig skriver om lykke, om ensomhet, om sorg, om kjærlighet, men med en paradoksal, reflektert og sær vri. Som når hun spør om vi kan dø av sorg, og svarer: «Nei. Å sørge er å elske, og å elske er å leve.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer