Hardkokt Connelly

Solid og realistisk kriminal fra en veteran.

BOK: Michael Connellys bøker om politimannen Hieronymus «Harry» Bosch har stort sett holdt et høyt nivå, og med «Siste skanse» har han skrevet en ny fulltreffer. Dette er hard og realistisk amerikansk krim som holder mål både språklig og intrigemessig.

Gamle drap

Etter noen år som pensjonist og privatdetektiv, er Harry Bosch ønsket velkommen tilbake til Los Angeles-politiet, nå for å jobbe i avdelingen for Åpne og uløste. Det betyr gamle drapssaker hvor gjerningsmannen aldri er blitt avslørt, og Harry og hans partner Kiz Rider har mer enn nok å velge i fra mange tiår tilbake.

Saken de begynner på først, er drapet på 16 år gamle Becky Verloren i 1988. Hun ble bortført fra hjemmet sitt midt på natten og funnet skutt i krattskogen noen hundre meter unna. Ingen gjerningsmann ble tatt den gangen, det var heller ingen mistenkte, men nå har en ny DNA-analyse identifisert den som en gang holdt i revolveren hun ble drept med. Om det var morderen, er en annen sak.

Ingen hensyn

Det er aldri populært å gå løs på saker hvor kolleger tidligere har prøvd og feilet, men Harry Bosch, en notorisk tåtråkker som fortsatt jobber på nåde, tar ingen hensyn på sin vei. Og nok en gang bruker Michael Connelly en kriminalroman til å sette søkelys på politiarbeide som påvirkes av utenforliggende faktorer, og hvor etterforskerne bevisst lar seg avlede fra fakta og sterke beviser fordi noen med innflytelse øver press på dem.

Michael Connelly skriver forbilledlig klart og nyansert og ikke minst engasjert, og selv om temaet har vært skrevet om noen ganger tidligere, så tar han igjen på mange års rutine det handlingen måtte mangle av originalitet. Løsningen han kommer opp med til slutt er dessuten både totalt overraskende og samtidig helt plausibel. «Siste skanse» er vel verdt å lese, også på grunn av Stian Omlands gode oversettelse.