Hardkokt fra Odda

Forrykende, forutsigbart, foruroligende: Grytten-krim om industrisamfunnets død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les flere anmeldelser!BOK: «Folk virra rundt på torget. Det verka som dei mangla ein plan.» Inne i bilen sitter Robert Bell, desillusjonert lokalkorrespondent og hovedperson i Frode Gryttens nye roman. Han kikker ut på hjembygda:

    «Eg tenkte at slik er det i småbyar. Det verkar planlaust. Du må vere lokalkjent for å kjenne planen. Eg kunne denne staden ut og inn. Eg visste alt om han. Likevel virka Odda merkeleg når eg såg ut frontruta. Gatene spreidde seg i eit kvitt lys som gjorde staden ugjenkjenneleg. Eg tenkte at no visste heller ikkje eg kva planen var.»

    Stedets gåte

    Den scenen kan godt få stå som oppsummering av «Flytande bjørn», høstens stilsikre Vestlands-noir fra Frode Gryttens hånd. Dels på grunn av perspektivet: Førersetet i Roberts vagt illeluktende Volvo blir etter hvert et sentralt omdreiningspunkt for teksten. Dels på grunn av atmosfæren: Denne romanen, skrevet som en krim som likevel ikke er en krim, er langt på vei også en stemningsstudie, utforskingen av en forvirring. Men mest av alt fordi scenen fokuserer på Odda: Hjembygda har alltid vært selve sentrum for Frode Gryttens forfatterskap.

    Denne gangen er det et nytt sted vi møter, et sted hvor heller ikke vi som lesere kan kjenne oss helt igjen. Om gåten i kjernen av «Flytande bjørn» er en krimgåte, så er den også stedets egen gåte, Odda etter nedleggelsen av smelteverket, hvor selv hverdagens bevegelser blir tappet for mening, og gatene «sprer seg» i lyset, oppløses og blir borte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer