GANGSTER: Ingvar Eggert Sigurdsson har spilt i flere islandske kriminalfilmer og er gangster i "Borgriki 2", i Norge DVD-lansert som "Brave Men's Blood". Han har også en hovedrolle i den ti episoders TV-serien "Trapped" ("Ofærd"), som snart har premiere.
GANGSTER: Ingvar Eggert Sigurdsson har spilt i flere islandske kriminalfilmer og er gangster i "Borgriki 2", i Norge DVD-lansert som "Brave Men's Blood". Han har også en hovedrolle i den ti episoders TV-serien "Trapped" ("Ofærd"), som snart har premiere.Vis mer

Hardkokt gangsterdrama fra det mørke Island

Ny TV-serie er tidenes dyreste krimdrama på sagaøya.

DVD: Over hele kloden leser folk det som blir kalt «nordic noir», men få tenker over at det hele startet på Island for 700-800 år siden.

De ukjente forfatterne av islendingesagaene oppfant den hardkokte prosasjangeren. Rett på sak, uten utbroderinger, følelser eller blomstrende beskrivelser.

Steinharde replikker. Rå action. Dagens islandske krimforfattere, med Arnaldur Indridason i spissen, har med andre ord en stolt tradisjon å ivareta.

Skuespilleren Ingvar Eggert Sigurdsson spiller Indridasons etterforsker Erlend filmen «Myrin» («Jar City», 2006). Han spiller også i de to filmene «Borgriki 1 og 2» (2011 og 2014), men denne gangen er han en gangster ved navn Gunnar.

Den nyeste av disse lanseres på DVD i Norge under tittelen «Brave Men?s Blood». Den første, «City State», fins med engelske tekster.

På Island bor 325 000 mennesker. Det lave folketallet forhindrer ikke den serbiske forbryteren Sergej (Zlatko Krickic) i å forsøke å etablere et narkoimperium, sammen med den korrupte politimannen Margeir. Dette liker ikke Gunnar. Dessuten fins folk enda høyere opp i systemet enn Sergej, og de er totalt uten skrupler. Inn fra sidelinja kommer den ærlige politimannen Hannes (Darri Ingolfsson).

Regissøren Olaf de Fleur Johannesson har lagd to usentimentale krimdramaer i en røff reportasjestil, uten det fjerneste forsøk på å markedsføre Island som turistmål. Den første filmen var en egenfinansiert lavbudsjettproduksjon. Den slo an og bante veien for oppfølgeren der mange av trådene nøstes opp.

Gangsteren Gunnar sier det er takket være folk som ham den islandske økonomien er noenlunde på plass.

Han har et skikkelig sleipt skurketryne og dukker opp i den påkostede, premiereklare, ti episoders serien «Trapped» (2015), i regi av Baltasar Kormakur.Serien er historiens dyreste produksjon på Sagaøya, med et budsjett på seks og en halv millioner euro. Serien er allerede kjøpt inn av BBC. Kom igjen, NRK!