Anmeldelse: Joseph Knox - «Mannen som smilte»

Hardkokt thriller fra det mørkeste Manchester

Politi-outsideren Aidan Waits jakter på sin egen fortid.

STERK OPPFØLGER: Joseph Knox brakdebuterte for to år siden med romanen «Sirenene». Han innfrir enhver forventning med sin roman nummer to, «Mannen som smilte». Foto: Capitana
STERK OPPFØLGER: Joseph Knox brakdebuterte for to år siden med romanen «Sirenene». Han innfrir enhver forventning med sin roman nummer to, «Mannen som smilte». Foto: Capitana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Manchester er en by som de siste månedene har fått en ny plass i mange nordmenns hjerter. Samtidig kommer en bok som bekrefter den unge forfatteren Joseph Knox’ status som byens nye kronikør.

Men hans verden er fjernt fra Old Trafford og de røde djevlenes triumfer på fotballbanen. Verken i debutboka «Sirenene» eller den nye romanen, «Mannen som smilte» er premier league nevnt med et eneste ord, selv om byen har to lag som slåss i den engelske eliteserien.

Det er et annet Manchester som trer fram i bøkene til Joseph Knox, som er det nye stjerneskuddet i engelsk krim, med storby-noir som spesialfelt. Hans hardkokte skildringer dreier seg om mord, business, korrupsjon, narkotikahandel og prostitusjon. En mørk verden, som Knox åpenbart har utmerket peiling på.

Nifst, tomt hotell

Denne kunnskapen bruker han til å skildre en politimann, Aidan Waits. I den første boka virvles Waits inn i en sak der han presses inn i en selvdestruktiv, ond sirkel. Som stoffavhengig blir han tatt for å forsøke å underslå en pakke beslaglagt kokain. Han slipper å miste jobben, men kommer i en utsatt posisjon der han er mislikt av både sjefer og kolleger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer