Hardkokt tungvekter på norsk

Overbevisende norsk debut for en anerkjent amerikaner.

BOK: George P. Pelecanos er debutant på det norske bokmarkedet, men i USA er han en svært respektert krimforfatter innenfor den hardkokte sjangeren.

Men selv om han passer merkelappen «hardkokt», er Pelecanos ikke unyansert eller lettbeint som forfatter. Han skriver sterk og levende prosa om viktige temaer - på en måte som viser at han har en mening med det han holder på med.

Rasekonflikter

I «Ren som snø» tar Pelecanos først og fremst opp konflikter mellom svarte og hvite i Washington D.C., med utgangspunkt i en pågripelse hvor en svart politimann i sivil ble skutt og drept av en av sine kolleger. Var det et rasemotivert drap eller et hendelig uhell i en tungt væpnet by?

Privatdetektiven Derek Strange, som selv er svart og ekspoliti, blir engasjert av offerets mor til å se på saken en gang til.

Dermed kommer Strange i kontakt med gjerningsmannen, Terry Quinn. Han er hvit, 20 år yngre enn Strange og jobber nå i en butikk som selger brukte bøker og plater. Strange og Quinn finner hverandre i en felles forkjærlighet for westernfilmer og soulmusikk, og Quinn begynner forsiktig å gjøre små oppdrag for og med Strange.

Narkotika

Bokas andre røde tråd er narkotika, hvor de to white trash-representantene Earl og Ray Boone - far og sønn - har en sentral rolle. Langt ute på bygda driver de sin egen lille distribusjonssentral i en ombygd låve med bardisk og country-jukeboks. De er en slags mellommenn mellom de kolombianske produsentene og et salgsnettverk i hovedstaden, ledet av businesstypen Cherokee Coleman.

Earl og Ray er ikke særlig smarte, men de venter på det store varpet som skal gi dem økonomisk frihet.

Pelecanos skriver lett og ubesværet om både tunge og mindre vanskelige temaer, og viser at han besitter en detaljrik innsikt i mellommenneskelige konfliktområder. Det gjør «Ren som snø» til en leseopplevelse som sitter lenge.