Hardrockband slaktes av fansen for rumpefiksert video

- Det skal ikke tas seriøst.

MYE RUMPE: Men Mastodon - her representert ved gitarist Brent Hinds - mener deres nye video ikke er kjønnsdiskriminerende. Foto: Stella Pictures
MYE RUMPE: Men Mastodon - her representert ved gitarist Brent Hinds - mener deres nye video ikke er kjønnsdiskriminerende. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Mastodon har gitt ut sitt sjette album, og det er den rumpefikserte videoen til den andre singelen - «The Motherload» - som har gitt det ellers så høyt skattede heavybandet en kraftig motreaksjon fra fansen.

De anklager Atlanta-kvartetten for å være kjønnsdiskriminerende og kaste seg på twerke-trenden som har ridd kloden som en mare siden Miley Cyrus vifta med bakenden i videoer i fjor.

En smule sexistisk - Det er sånt som de av oss som heller litt til venstre i slike saker anser for å være «en smule sexistisk». Og da er jeg generøs overfor Mastodon, skriver den profilerte kommentatoren Dom Lawson i The Guardian.

- Det irriterer meg, fordi metal-scenen har brukt de siste tiårene på stadig å lirke seg vekk fra en kultur der ubehøvlet misogyni gjorde hele scenen mindre imøtekommende og spiselig for kvinner. For tjue år siden var de en ørliten minoritet på metal-konserter, men det har endret seg dramatisk og det har vært til det bedre for metallen, slår Lawson fast.

Etter å ha forsøkt å roe gemyttene på Twitter rykket Mastodons trommeslager Brann Dailor denne uka ut i Pitchfork for å forklare at videoen ikke var ment å bli tatt så seriøst.

- Det er en musikkvideo og ikke noe det er meninga folk skal bli sinte for, det er bare en morsom greie som ikke betyr så mye, sier han.

Ville forvirre - Jeg kan ikke se at det er kjønnsdiskriminerende. Jeg vet det er halvnakne damer der, og at de rister på rumpa. For noen er det pirrende, men for meg ser det bare fantastisk ut. Jeg tenker at jentene er gode og talentfulle og at det er fantastisk å se på, sier Dailor.

Ifølge trommisen var tanken bak å lage en bisarr video for å forvirre folk, og at det i utgangspunktet skulle være en parodi på 90-tallsvideoer med heavy metal-band.

- Jeg ville ikke at det skulle framstå sexistisk, og tenkte at kvinnene ville framstå som mektige når vi gjorde dem til sentrum for videoen og lot dem ha en dansebattle, sier Dailor.

Hyllest av Atlanta Også en av danserne som opptrer i videoen har gått ut med støtte til bandet, som nå er på turne med norske Kvelertak og spiller i Oslo i desember.

Hun skriver på sin blogg at videoen må ses som en homage til Mastodons hjemby Atlanta, kjent for sin hip hop-scene, og at det at det blant de deltakende kvinnene fantes såvel klassisk skolerte dansere og høyt utdanna folk som strippere og poledancere er en indikasjon på at de ikke ble utnyttet.

- Når bandet sier at vi bare hadde det gøy og ikke gjorde det for det mannlige blikket skyld, skal du vite at de har helt rett, skriver hun.

- Min venninne som er både poledancer, stripper, har en doktograd i afroamerikansk litteratur og jobber som danseinstruktør er kroneksempelet på hva dette dreide seg om: Kvinner som har det gøy med hverandre og hyller hverandre, skriver hun.