Hardt arbeid

Topper og bunner.

KONSERT: Kister som senker seg, storslått lasershow og spyttende flammer i alskens farger. Det meste var som det skulle da Metallica kløv opp på scenen i Oslo Spektrum i går. Nesten. Da åpningen med «That Was Just Your Life» hadde gjort seg ferdig, ble det fort klart at det er andre faktorer enn bandet selv som kan stikke irriterende kjepper i hjulene for totalopplevelsen denne kvelden. Lyden smalt nemlig som granatsjokk mellom betongveggene Da hjelper det dessverre ikke at sangene heter «Harvester of Sorrow» og «One».

Uforutsigbart

Det fine med Metallica er at man aldri vet helt hva man får. Noen element er konstante, men bandet har også lagt inn bolker i settet hvor alt kan skje. Det har resultert i alt fra mindre vellykkede coverlåter til obskure favoritter man aldri trodde man skulle få høre. I går kveld hørte «Kill ’Em All»-klassikeren «The Four Horsemen» med til de gledelige overraskelsene. Ellers må det sies at selv om gutta ser både inspirert og høres velspillende ut, er det vanskelig å ikke føle seg litt snytt over låtvalget sammenliknet med andre sett bandet har spilt så langt på turneen. «Turn the Page» blir aldri helt det samme som «Ride the Lightning» og enkelte av de nye låtene blir fryktelig lange i lydgrøten.

Lys i tunnelen

Ting kommer seg mot slutten. «Sad But True» låter tyngre og mer breibeint enn på lenge, og når vi kommer fram til avdelingen med «The Day That Never Comes», for øvrig den som fungerer best av nylåtene, og «Master of Puppets», begynner også lyden å bli hørbar. Ingen gråter heller av en fresk avlevering av «Fight Fire With Fire» med der tilhørende ansiktsvarmende flammer. Det er også åpenbart at Kirk Hammett og Rob Trujillo har fått mer selvtillit på koringen, noe som gir vokalavdelingen en ekstra liten dimensjon. Kjapt oppsummert: litt lite konfekt, men fremdeles mange flotte øyeblikk, men også for mange dødpunkter. Publikum på sin side var derimot helt fantastisk. Hadde det ikke vært for deres ustoppelige entusiasme, hadde Metallica fått en tung dag på jobben.