Hardt liv i luftegården

Å sitte i fengsel er begredelig. Følelsen av at alle medfangene er ute etter deg gjør det ikke bedre.

BAK MURENE: Her i Stavanger Fengsel satt «Jon» (18) fengslet i store deler av 2009. Dagboktekstene hans utgjør høydepunktene i Bjørn Arild Erslands nye ungdomsbok.
Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BAK MURENE: Her i Stavanger Fengsel satt «Jon» (18) fengslet i store deler av 2009. Dagboktekstene hans utgjør høydepunktene i Bjørn Arild Erslands nye ungdomsbok. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bjørn Arild Erslands idé er i utgangspunktet svært god. I dokumentarboka «Fengslet» kobler han sine egne refleksjoner og observasjoner som voksen utenforstående med dagboknotater fra en ung innsatt, som forteller (tilsynelatende) ærlig om hvordan han har det i fengsel.  

Med 18 år gamle «Jon» har Ersland gjort et skup. «Jon» skriver åpent om hasj-abstinenser og om redselen for de andre innsatte, som har stemplet ham som tyster:

«Det er som å være i et bur med sultne ulver og hvor eg har en pinne å forsvare meg med og ingen vei ut. Alle ulvene sirkler rundt meg. Kanskje eg bare skulle sette meg i isolasjon? Uten å få behandling mot misbruket mitt. Men det vil eg ikkje. Etter alt dette har eg et stort behov for stoff og det er feil. Det skulle ikkje være sånt her.»

Sterk lesning Det er ikke lett å vite om han er paranoid (noe han selv åpner for). Uansett er det sterkt å lese at han ikke tør å gå ut i luftegården på et halvt år. Og at han før dommen faller ønsker seg lengst mulig straff, ellers vil de andre tro at han har fått strafferabatt for å ha tystet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer