Hardt ut mot krimpris

Staunch-prisen, som tildeles krimromaner der ingen kvinner blir skadet, vekker sterk motstand fra flere forfattere. Andre ønsker den velkommen.

KRITISK: Jeg synes utgangspunktet er nokså misforstått, sier forfatter Jørn Lier Horst om den omstridte Staunch-prisen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KRITISK: Jeg synes utgangspunktet er nokså misforstått, sier forfatter Jørn Lier Horst om den omstridte Staunch-prisen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Staunch-prisen for 2019 tildeles en roman i thriller-sjangeren hvor ingen kvinner blir slått, forfulgt, seksuelt utnyttet, voldtatt eller myrdet».

Slik defineres den omstridte krimprisen på sin egen hjemmeside. Vinneren vil bli annonsert 25. november, på den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner.

Nå raser flere krimforfattere. Årsaken er prisarrangørenes påstand om at krimromaner kan være skadelig for kvinners rettssikkerhet, ifølge The Guardian.

- Skremmes til stillhet

«Fiktive stereotypier om forfølgelser i natta, angrep i mørke bakgater, seriemordere og farlige fremmede er skremmende villedende når 90 prosent av voldtektsofre kjenner overgriperen sin, og de fleste kvinner som blir drept kjenner sin drapsmann», kan man lese på prisens nettside.

Sarah Hilary, kjent for romanserien om Marnie Rome, kaller prisen en «munnkurv».

- Vold mot kvinner tar mange former. Sensur er en av dem. Vi frarådes å gå til politiet i tilfelle vi ikke blir trodd, læres opp til å forvente motstand mot vår versjon av sannheten, og skremmes til stillhet ved hjelp av skam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer