VURDERER KLAGE: MDG-politiker Eivind Trædal mener meningsmotstander Jarle Aabø «stadig utforsker bunnivået i politisk metode.» Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VURDERER KLAGE: MDG-politiker Eivind Trædal mener meningsmotstander Jarle Aabø «stadig utforsker bunnivået i politisk metode.» Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Hardt ut mot «navnetyv»:
- Bunnivå i politisk metode

Eivind Trædal og eksperter reagerer på bilforkjempers registrering av domenet eivindtredal.no.

Denne uka ble det kjent at mannen bak nettstedet «Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo» og administrator for den omstridte Facebook-gruppa «Ja til bilen», Jarle Aabø, har sikret seg rettighetene til domenenavnet eivindtredal.no i forkant av høstens kommunevalgkamp. Han har kjøpt domenet gjennom sitt eget firma Fredriksten AS, ifølge NORID.

På nettstedet, som dermed vil hete det samme som MDG-politikeren og bystyrerepresentanten i Oslo, Eivind Trædal, har Aabø uttrykt at han ønsker å publisere skjermdumper om MDG-politikere og deres meningsfeller, ifølge Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

- Forkastelig

Aabø er som kjent en svært innbitt motstander av politikken til partiet, og forteller på Facebook at han sitter på flere tusen skjermdumper av blant annet uttalelser fra MDG-medlemmer. Disse er samlet inn over to år. Som miljøpolitiske motpoler har Trædal og Aabø vært i tottene på hverandre en rekke ganger tidligere.

Domenekjøpet er heftig debattert på blant annet Twitter. En av dem som reagerer er digitalt ansvarlig i Bærum kommune, Magne Bjella. Han har jobbet med IT siden 1999, og er godt kjent med problemstillingen, men da utelukkende på vegne av større firmaer, ikke privatpersoner.

- Å kjøpe noens private navn som domene og publisere innhold andre har publisert, kanskje ute av kontekst og med en annen vinkling enn det som er tenkt, reagerer jeg kraftig på. Det er forkastelig. Jeg oppfordrer Trædal til å ta domenet tilbake, sier Bjella til Dagbladet.

- Bunnivå

Han har tidligere kjempet for rettighetene til domener som er «tatt» av andre, blant annet da han jobbet med sammenslåingen av flyselskapene SAS og Braathens.

- En privatperson hadde registrert domenet vi ønsket. Dermed engasjerte vi eksperter som tok seg av det juridiske og vi fikk domenet tilbake. Så det går an. Man skal holde seg for god for slik oppførsel. Å profilere seg selv ved å bruke andres navn, det er ufint, sier Bjella.

Ifølge Jarle Aabø, uttaler Bjella seg på feil faktagrunnlag.

- Han får heller vurdere dette prosjektet når vi ringer i bjella for et nytt nettsted, skriver Aabø i en e-post, og forteller videre om skissene for det planlagte nettstedet, som ifølge Aabø «dokumenterer vår politiske historie i sosiale medier ukommentert».

Trædal selv er ikke overrasket over påfunnet til Aabø.

- Han utforsker stadig bunnivået i politisk metode. Jeg er litt nysgjerrig på hvem som eventuelt finansierer dette. Han jobber som PR-konsulent, men jeg har ikke fått klarhet i om han får betalt for å drive «Ja til bilen i Oslo», sier Trædal til Dagbladet.

Vurderer klage

- Dette er ikke det drøyeste eksempelet fra hans side. Jeg har reagert sterkere på hans intense personfokus overfor flere av våre partimedlemmer, inkludert frivillige, som opplever at Aabøs tilhengere sprer navn og bilde inne på «Ja til bilen i Oslo»-gruppa på Facebook. Der florerer det med hets og til og med trusler, fortsetter han.

Trædal sier at han hittil har brukt lite krefter på domene-saken.

- I forhold til hvor mye bråk Aabø forsøker å lage, så bruker vi relativt lite tid på ham. Han legger jo ut skjermdumper i gruppa si hele tida, og det plager meg lite. Det koster en del å klage dette inn for domeneklagenemnda, så det er en vurderingssak, men det kan jo se ut som at sjansene mine er gode, sier Trædal.

Aabø: - Ble slettet

Dokumentasjon på Facebook-kommentarer som inneholder trusler og hets mot MDG, som Trædal har oversendt til Dagbladet i forbindelse med denne saken, er framlagt Aabø. Han forteller at eksemplene ble slettet fra Facebook-gruppa umiddelbart.

- Vi har 15 moderatorer som sletter upassende kommentarer kontinuerlig. I tillegg blokkerer vi personer løpende. At Trædal bruker slettede kommentarer som «bevis», er en velkjent metode fra MDG, sier Aabø.

- Vi henger ikke ut politikere, vi forteller bare hva de driver med og hva de ytrer, akkurat det samme som Dagbladet, VG og NRK gjør i sin daglige journalistiske virksomhet, fortsetter han.

Aabø mener videre at Trædal står bak radikal politikk som går til «krig mot bilen».

- Vi driver en nyhetsavis som hardt og kritisk dekker akkurat det han driver med som politiker, nemlig samferdsel.

Wessel-Aas: - Ikke lov

Trædal får derimot støtte av advokat i advokatfirmaet Lund & Co, Jon Wessel-Aas. Han er en av Norges fremste juridiske spesialister i ytringsfrihet, juss og sosiale medier. Dagbladet har bedt ham om å vurdere lovligheten Aabøs stunt.

- Man kan ikke registrere en annens personnavn som domene dersom det er gjort i ond tro, fastslår Wessel-Aas og fortsetter:

- Privatpersoner har i noen år hatt mulighet til å registrere navnet sitt som en no-adresse. Norske nettadresser forvaltes av NORID, som har opprettet Domeneklagenemda for klagesaker. Det har vært saker hvor noen har kjøpt domenet med personnavnet til andre, og i tidligere avgjørelser er det generelt slått fast at man ikke kan få registrert domener som krenker andres rettigheter. Retten til personnavn er en slik rettighet, sier advokaten.

EKSPERT: Jon Wessel-Aas. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
EKSPERT: Jon Wessel-Aas. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Gjort i ond tro

Wessel-Aas mener Aabø har lagt til rette for at en eventuell klage fra Trædal vil oppfylles.

- Han har gjort dette bevisst for å knytte nettsida til Trædal og spiller på hans navn. Da er det, slik jeg leser nemndas praksis og som det heter i regelverket, gjort i ond tro. Men at Aabø mister domenene forutsetter at Trædal leverer en klage, sier han.

Aabø sier følgende om uttalelsen til Wessel-Aas.

- Han har så langt vi vet et godt forhold til MDG, så vi lurer på hvordan han kan drøfte «ond tro» upartisk og faglig i blinde uten å vite hva formålet vårt er. Vi kan trøste Wessel-Aas med at valg av domene var et element i vår PR-strategi. Vi takker for hans bidrag, sier Aabø.

Wessel Aas stiller seg uforstående til påstanden. Han presiserer at «ond tro» er et juridisk begrep.

- I denne sammenheng sikter jeg til Aabø som registrerer en annens personnavn som domenenavn, og gjorde det nettopp for å utnytte at folk oppfatter det som Trædals navn og i strid med Trædals interesser. Hva Aabø mener med at jeg har et «godt forhold til MDG», er for meg en gåte. Jeg har ingen spesiell relasjon til verken MDG eller partiets representanter. Jeg uttaler meg selvsagt på rent faglig grunnlag.