Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
HARDT UT: Influenser Kristin Gjelsvik reagerer kraftig på at en rekke influensere reklamerer for et kollagenpulver som angivelig skal minske produksjonen av rynker. Produktet har ifølge flere eksperter ingen effekt. Foto/video: Nina Hansen / Dagbladet / Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Kristin Gjelsvik:

Hardt ut mot svart-hvitt-trend

Debatten raser om emneknaggen #challengeaccepted.

Blogger Kristin Gjelsvik mener folk ikke har skjønt hva emneknaggen handler om, og sier til NRK at det er synd at ikke flere tar seg tid til å sjekke bakgrunnen for slike trender.

- Jeg føler det handlet mer om å vise de fineste bildene av seg selv, det er litt selvdyrking, der folk tror de er med i en kampanje for å styrke kvinner generelt, sier hun.

Viktig budskap forsvinner

Gjelsvik sier hun skjønner at det ikke ligger dårlige intensjoner bak, men oppfordrer folk til å være mer våkne.

- Det er jo veldig synd at et så viktig budskap overskygges av selfies og girlpower generelt, for det handler jo ikke om det, sier hun til rikskringkasteren.

Bakgrunnen for emneknaggen er en sak fra Tyrkia, hvor 27 år gamle Pinar Gültekin ble funnet drept av sin ekskjæreste, som har innrømt drapet. Dette var den siste av en lang rekke voldssaker mot kvinner i Tyrkia, og nyheten har skapt voldsomme reaksjoner i landet.

Det har også født en ny bildetrend i sosiale medier, som nå er utsatt for heftig debatt.

Forvirring og misforståelse

Etterhvert som emneknaggen har gått viralt ved at man utfordrer venner til å legge ut sine egne bilder, har det alvorstyngede opphavet tilsynelatende svunnet noe hen.

DREPT: Pinar Gültekin var en av mange tyrkiske kvinner utsatt for vold. Foto: Facebook.
DREPT: Pinar Gültekin var en av mange tyrkiske kvinner utsatt for vold. Foto: Facebook. Vis mer

Flere tror at det handler om et mer generelt utrop for økt solidaritet blant kvinner, og emneknaggen #womensupportingwomen (kvinner som støtter kvinner, journ.anm.) blir gjerne brukt samtidig.

Disse har den siste uka fått høre det, blant annet i en kronikk i VG fra samfunnsdebattant Linn Rosenborg, hvor hun omtaler mange av bildene som «meningsløse».

«Denne utfordringen ble startet for å øke bevisstheten og samtidig vise solidaritet for dem som har blitt, og blir brutalt frarøvet retten til å leve. Kvinner som blir voldtatt og mishandlet til døde. Den ble ikke opprettet for at feeden igjen skal fylles med selfies, hjerte-emojier og meningsløse emneknagger», skriver hun blant annet.

TV-psykolog Linn Rosiné Simensen er uenig, og skriver i sitt motsvar: «Hva er galt med å rose andre kvinner? Selvfølgelig finnes det alltid viktigere saker vi kan stå for uansett hva vi nå står opp for, men kan vi ikke gjøre det OGSÅ, i tillegg til å være litt positive og rause mot hverandre?»

Protester

Pinar Gültekin døde som følge av at ekskjæresten banket opp og kvalte henne etter å ha blitt avvist, og etterpå forsøkte han å brenne liket, innrømte han til politiet. Hundrevis av kvinner dør i Tyrkia som følge av partnervold hvert år.

Den opprinnelige meningen bak svart-hvitt-bildene er at bilder av forslåtte og mishandlede kvinner jevnlig blir vist i svart-hvitt i tyrkiske medier.

Tyrkia signerte i 2012 en lov for å forhindre vold mot kvinner, men kvinnevolden har imidlertid mer enn doblet seg siden den gang, og mange protesterer nå mot den sittende regjeringens manglende vilje til å arbeide mot kvinnevold.

SINNE: Demonstrasjoner i Tyrkia mot det mange mener er regjeringens manglende vilje til å etterforske kvinnevold. Foto: NTB Scanpix.
SINNE: Demonstrasjoner i Tyrkia mot det mange mener er regjeringens manglende vilje til å etterforske kvinnevold. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Parallelle trender

Ifølge The New York Times, sier en talskvinne for Instagram at det ikke er første gangen emneknaggen har blitt brukt for å spre budskap på plattformen, og mener den ikke eksklusivt tilhører bevegelsen rundt saken i Tyrkia.

«Trenden er fortsatt på vei opp, og bruken har doblet seg det siste døgnet. Basert på innleggene som har blitt lagt ut ser vi at de fleste bruker den til å uttrykke styrke og for å vise støtte i sine egne miljøer», sa den ikke navngitte talskvinnen.

I 2016 ble sorthvitt-bilder med #challengeaccepted brukt til å spre bevissthet rundt kreft, og emneknaggen har generelt også blitt brukt til å spre positivitet, sa hun til den amerikanske avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!