Anmeldelse: Jostein Gripsrud - «Norsk hamskifte?»

Hardt ut mot Terje Tvedts godhetstyranni

Akademisk drakamp om godhetstyranniet.

KRITIKK: Dagbladets anmelder lar seg ikke imponere av Jostein Gripsruds kritikk av Terje Tvedts kontroversielle verk «Det internasjonale gjennombruddet». Foto: Tor Farstad
KRITIKK: Dagbladets anmelder lar seg ikke imponere av Jostein Gripsruds kritikk av Terje Tvedts kontroversielle verk «Det internasjonale gjennombruddet». Foto: Tor Farstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For å begynne med slutten: Etter å ha lest Jostein Gripsruds pamflett har jeg ikke i vesentlig grad forandret mening om Terje Tvedts kontroversielle verk: «Det internasjonale gjennombruddet». I sum en tankevekkende teori, og en skarp og original observasjon av de enorme endringene Norge har gjennomgått i min generasjon.

Men medieforsker Gripsrud er altså av en annen mening: Tvedt tar feil, Tvedt misforstår. Ja, det kan synes som om medieforskeren setter et stort spørsmålstegn ved Tvedts moralske habitus.

Akademisk karakterdrap eller ei, «Norsk hamskifte?» krever gjensyn med stridens kjerne. Hva var det Terje Tvedt skrev?

Tvedts teori

Jo, at den norske godheten, selvgodheten – også kalt godhetstyranniet – fikk feste i 1962 da lille Norge i møte med den store verden etter påtrykk fra USA satset på statlig u-hjelp. Samtidig åpnet landet opp for ikke-vestlig masseinnvandring. En ny elite, finansiert av offentlige midler, fremmet egne interesser og tok makten med misforståtte ideer om universelle menneskerettigheter.

Det styrende prinsipp var ikke lenger nasjonsbygging, men multikulturalisme, slik det kom til uttrykk i kongens nyttårstale 2016 med budskapet om at alle hadde rett til å kreve landet som sitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer