For å begynne med slutten: Etter å ha lest Jostein Gripsruds pamflett har jeg ikke i vesentlig grad forandret mening om Terje Tvedts kontroversielle verk: «Det internasjonale gjennombruddet». I sum en tankevekkende teori, og en skarp og original observasjon av de enorme endringene Norge har gjennomgått i min generasjon.
Men medieforsker Gripsrud er altså av en annen mening: Tvedt tar feil, Tvedt misforstår. Ja, det kan synes som om medieforskeren setter et stort spørsmålstegn ved Tvedts moralske habitus.
Akademisk karakterdrap eller ei, «Norsk hamskifte?» krever gjensyn med stridens kjerne. Hva var det Terje Tvedt skrev?
Tvedts teori
Jo, at den norske godheten, selvgodheten – også kalt godhetstyranniet – fikk feste i 1962 da lille Norge i møte med den store verden etter påtrykk fra USA satset på statlig u-hjelp. Samtidig åpnet landet opp for ikke-vestlig masseinnvandring. En ny elite, finansiert av offentlige midler, fremmet egne interesser og tok makten med misforståtte ideer om universelle menneskerettigheter.
Det styrende prinsipp var ikke lenger nasjonsbygging, men multikulturalisme, slik det kom til uttrykk i kongens nyttårstale 2016 med budskapet om at alle hadde rett til å kreve landet som sitt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger