Anmeldelse: «Det finnes ingen djevel»

Hardtslående Iran-kritikk

Gullbjørnvinneren «Det finnes ingen djevel» ble laget i skjul, og er noe så sjeldent som både viktig og god.

«DET FINNES INGEN DJEVEL»: En lavmælt og opprivende film om dødstraff i Iran. Se traileren Vis mer
Publisert

«Det finnes ingen djevel»

Dramafilm

Regi: Mohammad Rasoulof
Skuespillere: Ehsan Mirhosseini, Keveh Ahangar, Mahtab Servati
Premieredato: 30. april
Aldersgrense: 12 år

«Regimekritisk novellefilm fra iransk regissør-dissident.»
Se alle anmeldelser

Hvor mye hadde du ofret for en ren samvittighet? Familien din? Friheten din? Livet ditt?

Dette er blant spørsmålene hovedpersonene i fjorårets Gullbjørn-vinner «Det finnes ingen djevel» stiller seg. Filmen er en hardtslående, men samtidig lavmælt og opprivende kritikk av det autoritære Iran generelt, og regimets bruk av dødsstraff spesielt.

Den viser hvordan en autoritær stat kan få det som i utgangspunktet er normale og empatiske mennesker til å gjøre grusomme ting. Det gjør den i seg selv verdt å se, men filmen er i tillegg engasjerende og imponerende godt satt sammen.

Dødsstraff

I filmens fire fortellinger møter vi vanlige iranere som på en eller annen måte må forholde seg til hvordan Iran praktiserer dødsstraff. De store spørsmålene preger også de små problemene. En liten familie småkrangler om penger, en fortvilet soldat savner kjæresten sin, en annen soldat tynges av skyld, og en fars gjerninger langt tilbake i tid får konsekvenser for forholdet til datteren hans.

Alle prøver å navigere en hverdag preget av begrensede muligheter, samtidig som de dveler ved hva slags moralsk ansvar man som enkeltindivid har i et så brutalt regime. Noen prøver å bygge et normalt liv innimellom alle grusomhetene, mens andre gjør motstand. Uansett hva de gjør, blir de alle litt medskyldige i undertrykkelsen av sine medborgere. Ingen finner perfekte løsninger, og ingen slipper helt unna de psykologiske påkjenningene.

Den etter hvert svært anerkjente regissøren Mohammad Rasoulof er like komfortabel med å bygge opp scener hvor normaliteten forsvinner uten forvarsel, som han er med scener badet i vedvarende ubehag. Alt satt i vekselsvis trange bunkere og vakre, åpne iranske landskap, fulle av overraskelser.

Hardtslående om Heshmat

Man gjetter sjelden hva som kommer i «Det finnes ingen djevel». Historiene blir drevet fram av solide dialoger, levende karakterer og uventede vendinger. Spesielt hardtslående er den første fortellingen om familiemannen Heshmat, som har en avslutning du vil huske lenge. Selv når man etter hvert begynner å forvente overraskelser, er historiene så godt konstruert og interessante at man fort glemmer å se etter dem. I tillegg er regissøren selvbevisst nok til å leke med publikums forventninger.

«Det finnes ingen djevel» har sine svakheter. Den er til tider ufokusert og litt for vandrende til å rettferdiggjøre to og en halv time. Spesielt historie nummer to om en ung soldat henfaller til en litt banal finale som føles både malplassert og urealistisk, mye på grunn av den nedtonede og mer vellykkede måten filmen ellers holder på spenningen. Til tider er det også mye gjentagende og uelegante forklaringer på hvordan iransk verneplikt i fungerer.

Laget i skjul

De fire novellefilmene kunne foregått i mange autoritære regimer som ligner Iran, men det at det er nettopp dette landet filmen foregår i, gjør det hele ekstra sterkt. For regissør Rasoulof er ikke Irans diktatur noe abstrakt som han betrakter med geografisk eller historisk avstand. Han har ofret mye å lage filmen.

Han har allerede blitt dømt til fengsel for sine tidligere filmer og sitter nå i husarrest i Iran, uten mulighet til å forlate landet. Ikke får han lov til å lage mer film heller. At «Det finnes ingen djevel» derfor ble laget i skjul, gjør den ikke mindre imponerende.

Rasoulof har laget noe så sjeldent som en såkalt «viktig» film som i tillegg er god. Jeg kan nesten garantere allerede nå at det er den beste iranske filmen om dødsstraff du vil se i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer