Anmeldelse: «Det finnes ingen djevel»

Hardtslående Iran-kritikk

Gullbjørnvinneren «Det finnes ingen djevel» ble laget i skjul, og er noe så sjeldent som både viktig og god.

«DET FINNES INGEN DJEVEL»: En lavmælt og opprivende film om dødstraff i Iran. Se traileren Vis mer
Publisert

Hvor mye hadde du ofret for en ren samvittighet? Familien din? Friheten din? Livet ditt?

Dette er blant spørsmålene hovedpersonene i fjorårets Gullbjørn-vinner «Det finnes ingen djevel» stiller seg. Filmen er en hardtslående, men samtidig lavmælt og opprivende kritikk av det autoritære Iran generelt, og regimets bruk av dødsstraff spesielt.

Den viser hvordan en autoritær stat kan få det som i utgangspunktet er normale og empatiske mennesker til å gjøre grusomme ting. Det gjør den i seg selv verdt å se, men filmen er i tillegg engasjerende og imponerende godt satt sammen.

Dødsstraff

I filmens fire fortellinger møter vi vanlige iranere som på en eller annen måte må forholde seg til hvordan Iran praktiserer dødsstraff. De store spørsmålene preger også de små problemene. En liten familie småkrangler om penger, en fortvilet soldat savner kjæresten sin, en annen soldat tynges av skyld, og en fars gjerninger langt tilbake i tid får konsekvenser for forholdet til datteren hans.

Alle prøver å navigere en hverdag preget av begrensede muligheter, samtidig som de dveler ved hva slags moralsk ansvar man som enkeltindivid har i et så brutalt regime. Noen prøver å bygge et normalt liv innimellom alle grusomhetene, mens andre gjør motstand. Uansett hva de gjør, blir de alle litt medskyldige i undertrykkelsen av sine medborgere. Ingen finner perfekte løsninger, og ingen slipper helt unna de psykologiske påkjenningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer