I GODT HUMØR: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind Bones
I GODT HUMØR: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

KrFs «superlørdag»:

Hareide har to grunner til å juble etter skjebnedagen

Dagen som kunne gått langt i å krone Kjell Ingolf Ropstad som KrFs nye leder, endte isteden i Knut Arild Hareides favør. Både delegatvalg og stemning ga grunn til å smile.

Kommentar

SOTRA (Dagbladet):

I samme forsinka bil ankom Kjell Ingolf Ropstad og KrF-leder Knut Arild Hareide menigheten ImF Straume utenfor Bergen lørdag morgen. Et kansellert fly fra Kristiansand gjorde at de mistet det innledende Ord for dagen, men dagens menn fikk likevel en varm velkomst hos de frammøte hordalendingene.

«To ledere som står sammen», glapp ut av den ene ordstyreren om de to. Han mente nok ikke med det å kaste ved på bålet som brenner under beina på partileder Hareide, selv om det er lett å tenke slik etter den siste uka.

KRF: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, sier han er fornøyd med utfallet etter delegatutvalget, men sier ingenting er avgjort ennå. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Taper Hareide kampen om å få starte regjeringssamtaler med Arbeiderpartiet og Senterpartiet neste fredag, venter de fleste at hans dager som KrF-leder er talte. KrFs veivalg har derfor også utviklet seg i retning av en lederdebatt de siste ukene.

Det startet for alvor forrige torsdag. Først med den mye omtalte utspillsrekken som endte i at Erna Solberg åpnet for å forhandle om tvillingabort og den såkalte 2c-paragrafen i abortloven.

Så med at kilder i KrFs sentralstyre overfor NRK skal ha bekreftet at Hareide skal ha fortalt sentralstyret at han vil gå av om partiet går for å gå inn i dagens regjering.

En av dem som har tenkt høyest om at Kjell Ingolf Ropstad kan erstatte Knut Arild Hareide satt i salen i dag. Beate Husa er gruppeleder for KrF på fylkestinget i Hordaland, hvor KrF samarbeider med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Samtidig er hun en markert Hareide-kritiker, og på mandag uttalte hun til Bergens Tidende at hun mener Ropstad har «vist at han er mer enn klar og mer enn moden for oppgaven» som partileder.

Hun er ikke den eneste. Flere har hevdet at KrFs prosess den siste måneden har gjort godt for det norske demokratiet, men det har den tydeligvis også gjort for både Kjell Ingolf Ropstad og hans omdømme i partiet. I Hordaland i dag skinte han om kapp med partileder Hareide.

«Du stiger fram som en tydelig leder», sa en av de «blå» møtedeltakerne om nestlederen. Det var nesten så man skulle tro han hadde fått hjelp av høyere makter. Eller Høyre-makter.

I menigheten på Sotra var det likevel partileder Hareide som kunne smile bredest. Selv om han som ventet var langt unna å vinne flertallet i sitt eget fylkeslag, tok han med seg fem røde kamerater til landsmøtet, hans uttalte målsetting fra tidligere på dagen, mot ni blå.

Når meldingene samtidig tikket inn om at 11 av 13 trønderdelegater på landsmøtet blir røde, mens det i Sogn og Fjordane ble valgt fire røde, én gul og bare to blå, var det all grunn til å smile. Til slutt ble det også klart at Møre og Romsdal sender bare seks blå mot fem røde til Gardermoen.

Med det overraskende store røde mindretallet i Agder i går, gjør det dette til en vellykket helg for Hareide.

Grunnen til at helgen ble så oppløftende for Hareide, var det andre store temaet i debatten om KrFs framtid: Valgordning og representativitet.

På tross av tilløp til drama lørdag morgen, da noen blå i Hordaland ville ha en helblå reserveliste i bakhånd om andre skulle gå «all-in», gikk alle fylkeslag inn for representativitet. At hvordan fylkesårsmøtet fordelte seg mellom de tre ulike valgene også skal gjenspeiles i delegasjonen som sendes til landsmøtet.

Hadde kjernefylkene langs Vestlands-kysten, Agder, Hordaland og Møre og Romsdal, fulgt i fotsporene fra Rogaland og sendt helblå delegasjoner til landsmøtet, kunne de sendt 44 blå delegater til landsmøtet. Med tilstrekkelig hjelp av det antatt blå fylket Østfold ville de ha forseglet Hareides skjebne.

Isteden sendte de store fylkene til sammen 15 røde delegater.

KrF-erne virker å bli mer og mer samstemte om at representativitet er det som skal gjøre det mulig å overleve landsmøtet uten splittelse. Valgordningen som for ei uke siden ble vraket under Rogalands KrFs årsmøte, har nå blitt en selvfølge. Ikke engang i Hordaland kom det forslag om å sende representanter fra bare en side uavhengig av hva andre fant på.

Årsmøtesalen i Hordaland ga i det hele få indikasjoner på den betente striden som man har fått inntrykk av i mediene. Det var lite trusler om utmeldelser og hyppige formaninger om å stå sammen. Isteden lå fokuset på hva man kan få til i regjering, enten på høyresida eller venstresida.

Bar lørdagens møte i Hordaland bud om hva partiet har i vente framover, kan de som venter drama og dyp splittelse bli skuffet.

Det er et spor partiet vil trenge å holde fast ved. Dagens resultater peker mot et uhyre jevnt landsmøte. Alle tre alternativer er fortsatt mulig. Nå tyder alt på at det blir spenning om KrFs veivalg hele veien til det siste ekstraordinære årsmøtet i Østfold tirsdag, trolig også til landsmøtet på Gardermoen fredag.

Østfold-lagets møte tirsdag holdes til alt overmål på Frelsesarmeens kurssenter på Jeløy. Skulle de neste dagene tippe i Hareides favør, kan det hele se ut til å ende der det også startet for de blågrønne Jeløya-kameratene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.