Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn GraffVis mer

Hareide mistet dialektmelodien i sommer. Nå synger han igjen som en korgutt

KrF-lederen styrer mot drømmeposisjon på vippen før neste stortingsvalg.

Kommentar

Litt gusten i sommersola, men med sin syngende Bømlo-dialekt intakt holdt Knut Arild Hareide partiledertale foran et vennligsinnet sørlandspublikum under Arendalsuka i går.

Tonen var bokstavelig talt var en annen tidligere i sommer, da han ble grillet på NRKs «Dagsnytt atten» om deltakelsen på Oslo Pride. Hareide var blitt tatt på senga over den kraftige motbøren fra partifeller. Konfrontert med programleder Fredrik Solvangs plagsomme spørsmål mistet Hareide dialektmelodien underveis i det lange «Dagsnytt atten»-intervjuet. Med ryggen mot veggen hørtes plutselig Hareide ut som en kvekkende bergenser.

Sommeren har med andre ord vært tøffere enn KrF-lederen hadde regnet med. Derfor er det sikkert hyggelig for ham å lese Dagbladets sak i dag om at et flertall av de tillitsvalgte og folkevalgte i partiet foretrekker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, framfor samarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

Pride-deltakelsen i sommer har altså ikke skremt de konservative elementene så mye at det påvirker partiets holdning til samarbeid mot venstre. Enten det, eller så er de rett og slett ikke mange nok. Det ser ut til at Hareide kan børste av seg kritikken og notere seg en seier i kampen om å dytte partiets standpunkt til homofiles rettigheter i liberal retning.

For balansekunstneren Hareide, er det en viktig seier. Det er en håndsrekning til Ap, og et signal om modernisering i verdispørsmål. Det er et av de politikkområdene som kan skape mest hodebry, og mer dialektmelodirot, for Hareide hvis han skal forhandle med Ap.

Som den strategen han er, er det lett å mistenke Hareide for å ha sett Pride-deltakelsen og markeringen av ofrene fra massakren på homseklubben i Orlando som en perfekt anledning til å flagge standpunkt. Homo-oppgjøret var modent. Programkomiteen i partiet har fra før forslått at KrF skal droppe kampen for å reversere ekteskapsloven. I et intervju med VG dagen før Pride gikk Hareide for første gang ut med sin støtte til programkomiteens forslag.

KrF-lederens tilnærming overfor Arbeiderpartiet fortsatte med talen i Arendal i går. Hareide listet opp tre hovedprioriteringer for partiet framover: kampen mot barnefattigdom, mot arbeidsløshet og mot økende ulikhet. To av tre lyder som klassiske Ap-fanesaker.

I tillegg åpnet han for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger. Samme standpunkt som Jonas Gahr Støre inntok på Ap-landsmøtet i fjor vår, og som Frp har banket ham i hodet med siden.

Sylvi Listhaug rykket selvsagt ut på tilsvarende måte mot Hareide i går.

Frieriet overfor Ap må likevel ikke misforstås. Det er tydelig at Hareide først og fremst jobber for å skaffe partiet spillerom. Han manøvrerer KrF inn i en vippeposisjon før valget neste høst. Under talen i går framstilte han det som ett fett hvem de samarbeider med, Høyre eller Arbeiderpartiet. Han malte opp et bilde av to grå «styringspartier», som stort sett er enige om det meste. I hans fortelling gir sentrum farge til det politiske landskapet. Kristelig Folkeparti, som det eneste partiet med en fot i begge leire, sitter ifølge denne logikken med nøkkelen til hvilken retning landet skal bevege seg i.

Om det er Høyre eller Arbeiderpartiet som slår følge, er mer å regne som en bekvemmelighetsløsning.

Det er en ganske selvsikker posisjon å innta for en leder av et parti som sanket 5,3 prosents oppslutning på vår siste meningsmåling.

Partilederen tvisyn passer også godt sammen med et annet resultat fra vår ferske undersøkelse blant tillitsvalgte og folkevalgte i KrF. Samtidig som de foretrekker et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier et klart flertall at de foretrekker Erna Solberg som statsminister.

Logikken i det er at selv om de liker Solberg og Høyre best, så hater de Frp som følger med på lasset så intenst at de heller vrir seg mot Støre.

Selv ungdomspartiet, som har vekket oppsikt med sin nyorientert mot høyre, tok seg inn i Klassekampen i går. KrFU-leder Ida Lindtveit er også villig til å dyrke partiets nye, finslipte profil som vippekandidat. Dersom det blir rødgrønt flertall, må KrF vurdere å bli med, sier hun.

Hareide er med andre ord i en drømmeposisjon 389 dager før neste stortingsvalg. Slik det ser ut nå, er det gode muligheter for at dialektmelodien holder helt inn til mål.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.