Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åshild Mathisen:

Hareide om sparket Vårt Land-redaktør: - Kommer til å få brukt sine evner på andre områder

Knut Arild Hareide (KrF) en av flere profilerte samfunnsstemmer som har støttet Åshild Mathisen.

ENGASJERT: KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere støttet Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ENGASJERT: KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere støttet Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble det kjent at sjefredaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, får sparken av styret i avisa etter en langvarig maktkamp mellom henne og eierselskapet Mentor Medier, som også eier blant annet Dagsavisen.

Mathisen har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser fredag.

- Jeg er helt knust. Dere er en fantastisk gjeng, sa hun til redaksjonen fredag, ifølge Vårt Land.

Flere profilerte samfunnstemmer har underveis i konflikten uttrykt sin støtte til Mathisen via underskriftskampanjen, «Støtte til Vårt Lands redaksjonelle profil», blant annet tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland og tidligere statsråd Odd Einar Dørum (V).

- Får brukt sine evner

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, meldte seg på Twitter forrige uke kritisk til at Mathisen sto i fare for å bli oppsagt, men Ap-toppen ønsker ikke å kommentere dagens avgjørelse overfor Dagbladet fredag.

Leder av KrF, Knut Arild Hareide har også uttalt sin støtte til Mathisen overfor Dagens Næringsliv.

- Om hun går er det vanskelig å si at avisa ikke vil bli svekket, sa Hareide.

Fredag svarer han imidlertid hakket vagere.

- Det er styret i Vårt Land som tar beslutningen om hvem som skal være sjefredaktør, og det tar jeg til etterretning. Jeg kjenner Åshild Mathisen som en kapasitet, og er sikker på at hun kommer til å få brukt sine evner på andre områder, skriver Hareide i en sms til Dagbladet.

- Fryktelig skuffende

Oppropet ble startet av Birgitte Lerheim, førsteamanuensis ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og dekan Aud V. Tønnesen.

Lerheim har fulgt saken tett, og reagerer sterkt på at Mathisen endte med å få fyken av Vårt Land-styret fredag.

- Det er fryktelig skuffende, men ikke uventet siden det er vanlig at redaktøren må gå dersom styret og redaktør er uenig. Jeg kjøper imidlertid ikke at dette bare er forretningsmessige uenigheter, jeg tror også at kjønn er en faktor. Generelt kan vi si at når makt er i spill handler det alltid også om kjønn, sier Lerheim til Dagbladet.

- Har utvidet lesermassen

- Men kjenner du henne og saken godt til å komme med det argumentet?

- Jeg kjenner ikke Mathisen personlig, men jeg observerer at styret består bare av menn. Hun er den første kvinnelige sjefredaktøren, og har innført og videreutviklet store endringer som har gjort avisa interessant for flere enn bare kjernepublikummet og den kristne offentligheten. Det viser alle de ulike navnene på oppropet, sier Lerheim.

Lerheim mener Mathisen har tatt et tydelig standpunkt mot hvor mye Dagsavisen og Vårt Land eksempelvis skal drive med utveksling og gjenbruk av redaksjonelt innhold.

- Å gå mot dette er et valg. Det handler om avisas identitet og særegenhet. Dagsavisen og Vårt Land har ikke samme kjernepublikum, og bør fortsette å være ulike, mener jeg, sier Lerheim.

Styreleder i Mentor Medier, Tomas Brunegård, avviser at saken handler om kjønn.

- Styret er opptatt av likestilling og av å sikre en høy andel kvinnelige ledere på alle nivå. Fire av ni konsernledere og virksomhetsledere er kvinner, sier Brunegård til Dagbladet.

- En markant leder

I en pressemelding fra Mentor Medier fredag står det at styret i Vårt Land har besluttet å avslutte arbeidsforholdet med umiddelbar virkning grunnet «ulike syn på samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper».

- Åshild Mathisen har i sine to år som redaktør bidratt sterkt til en omstilling av Vårt Land. Hun har vært en markant avisleder som har tydeliggjort avisas profil. Jeg vil understreke at den situasjonen som har oppstått ikke handler om den redaksjonelle profilen i Vårt Land, sier styreleder i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, Per Magne Tveiten.

Jakten på ny sjefredaktør starter så raskt som mulig. ​16. april er det ekstraordinær generalforsamling. Da skal styret forklare seg for aviseierne.

- De vil få en god redegjørelse om situasjonen, sier Brunegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!