KOMMENTARER

Hareides store prosjekt

Knut Arild Hareide hamrer løs på Frp av en grunn. Han vil snu partiet.

TROSFELLER:  Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide sammen i Sarons Dal i sommer, her med Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROSFELLER: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide sammen i Sarons Dal i sommer, her med Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En snedig konspirasjonsteori om Knut Arild Hareide er at hans samarbeid med regjeringen er en langsiktig plan for å snu KrF til venstre. Ved å demonstrere hvilket helvete partnerskapet med Frp er i praksis, vil selv den konservative kjerne blant velgere og tillitsvalgte se seg om etter et mindre onde.

Som mange slike teorier har den et forførende snev av troverdighet, men den er ikke helt sann. Etter åtte år på benken, ville KrF ha regjeringsskifte og innflytelse for enhver pris. De holdt for nesa og gikk i kompaniskap med Frp. Hareide hadde ikke stort valg. Men Hareide har lyktes godt med det som enkelte internt kaller "det store prosjektet", å omvende KrFere til Ap.

Allerede etter det første statsbudsjettet skar det seg ettertrykkelig med regjeringen, og siden har det gått slag i slag. Denne våren har feiden mellom Frp og KrF gått for åpne dører. Særlig om flyktninger og asylpolitikk, men også om den sosiale profilen og fordeling. Om søndagsåpne butikker. Hareide kritiserer de blå-blå for å være ideologisk enøyde, som om det er deres natur å stikke KrF i hjertesaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.