Arto Paasilinna har også forlatt oss:

Harens tårer over den frodige og snodige finske forfatteren

Han ble 76 år gammel

Meninger

(1942 – 2018). Tusen sjøer, litt Sibelius, en ørliten tango og kanskje 998 skål. Den finske forfatter. Den burleske finne. Den finstemte, den grovkornede og kanskje en av beste av de aller rareste innenfor moderne nordisk samtidslitteratur. Borte.

I går fikk vi den tunge beskjeden at han nå har etterlatt oss ganske alene i De hengte revenes skog. Dette bare noen får døgn etter Jan Jakob Tønseth også forlot oss, og bare noen uker etter Olav Angell. Nok nå.

Takk for det beske, frodige, snodige og folkelige følget, Arto Paasilinna. Han ble 76 år gammel. Ikke en helt uventet død ettersom han, etter å ha kollidert i en restaurant i 2009, ble innlagt med hjerneslag på et pleiehjem i den finske hovedstaden.

Men, det hogges for mange, og for kjapt, i det lesende menneskets underskog. Slutt med dette. Akutt. Paasilinna debuterte i 1972. Hans geniale gjennombruddet kom i 1975 med den vesle, men fortsatt store «Harens år» som først ble oversatt til norsk i 2004. Men, da den kom ble den kjapt en favoritt, og han ble gradvis mektig populær her i dette fisefine landet bestående av altfor mye sekterisk litteratur. Hoi! Ta dere samme.

Harens år og hovedpersonen Vatanen er en nytelse. Vatanen som er sammen med fotograf ute på et oppdrag i de mørke og djupe finske skoger da de kjører på en hare. Vatanen går ut av bilen for å se hvordan det gikk med harepusen. Haren er ganske okay, men der og da bestemmer Vatanen seg for å vende ryggen til sitt besteborgerlige liv. Han blir med haren inn i skauen der vi blant annet treffer den helt spesielle Hannikainen.

Paasilinna var kjent for å være en ganske så taus fyr, men han forsynte seg rikelig av det som ble servert på livets noe usunne koldtbord innenfor fast føde, flytende og tobakkens lunefullhet. Vi lyser fred og litt perkele over Arto og Den ulende mølleren. Vi anbefaler også noen om å lese «Kollektivt selvmord», og hvorfor ikke, «Den klønete skytsengelen», der 500 engler møtes for det årlige grunnkurset for skytsengler. Auta armias. Herre min hatt. Så bra han var.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.