Harket sang Benjamins favorittsang

- Dette er en sang jeg forstår har betydd mye for Benjamin. Derfor denne, sa Morten Harket før han avsluttet den store Holmlia-konserten med å synge «Yesterday» for 3000 tilhørere.

Beatles-klassikeren var Benjamin Hermansens favorittsang.

- Vi har alltid pleid å synge «Yesterday» sammen. Vi i gjengen har likt å synge den, forteller, Basim Zaman (14), en av de nærmeste kameratene til Benjamin. Kameratflokken satte i gang med en egen versjon av «Yesterday» umiddelbart etter at Harket hadde avluttet den massive markeringen mot vold og rasisme i bydelen som for kort tid siden mistet en av sine.

Følte avmakt

Harket selv var uvanlig kontant etter å ha levert sitt bidrag.

- Hendelsesforløpet til denne konserten har vært utelukkende provoserende. Til og begynte med følte jeg kun avmakt. Derfor så jeg det som en plikt å stille opp her. Det eneste man kan gjøre som artist er å stille opp, uttalte han.

Han har aldri framført «Yesterday» før han gikk på scenen som sistemann i en minnekonsert som varte i tre og en halv time.

- «Yesterday» var ikke mitt valg. Det var Benjamins, sa han.

Harket mener det kun er en måte å stoppe rasistiske voldshandlinger på.

- Det er bare makt som virker. Vi har et offentlig apprat som er satt til å gripe inn og som må gjøre jobben sin. Kun rettsystemet kan stoppe disse folkene. Ja, terapi kan kanskje også være en løsning, sier Harket.

- Hvordan var det å synge for ungdommene i Benjamins nærmiljø?

- Det var spesielt. Dette enorme oppbudet av unge mennesker handler jo om en reaksjon på drapet. Det er godt å se at reaksjonen er så kontant, svarte Harket.

Ba om å få synge

Tidligere på kvelden fikk Sissel Kyrkjebø og Espen Lind enorm applaus for sin duett «Where The Lost Ones Go». Sangstrupen fra vest ringte sjøl til arrangørene og ba om å få synge under kveldens antirasistiske arrangement. Sissels ektemann, Eddie Skoller, er halvt jøde, og hun forteller til NTB at drapet på Benjamin har skremt henne skikkelig.

- Jeg forstår det ikke. Det er uvirkelig og nærmeste umulig å forholde seg til. Da jeg hørte om arrangementet, ringte jeg selv og spurte om jeg fikk være med. Det angrer jeg ikke på. Kampen mot rasisme står vi sammen om, og det var en helt spesiell stemning her i kveld, smiler Sissel.

Hun kom ens ærend til Oslo og Holmlia for å opptre på kveldens konsert.

Ken-fan

Også Holmlias egen souldronning Noora Noor ble tatt varmt i mot, ikke minst i duetten sammen med Bertine Zetlitz på sistnevntes låt «Fate».

Men aller mest populær var nok besøket fra de svenske rapperne Ken og Feven, begge forstadsungdommer med innvandrer-bakgrunn.

Benjamin var selv Ken-fan. Han var blant annet entusiastisk tilstede på en Ken-konsert i Holmlia idrettshall 1. mai i fjor.

Stoltest tilstede var Holmlia-artistene Mr. Milo & Danny. De åpnet hele showet med sin «Song To Benjamin».

Rødt kort

Statsminister Jens Stoltenberg deltok også i kveld. Han påpekte at Norge er et land for alle.

- Jeg vil minne dere alle på en ting. Bestefaren til kong Harald - kong Haakon - kom til Norge i 1905. Han var innvandrer. Både han, kong Olav og kong Harald har hatt «alt for Norge» som sitt slagord. I dag sier vi «Norge for alle», sa Stoltenberg. Til stor jubel blant de mange tusen oppmøtte på Holmlia.

Før konserten var det arrangert et fakkeltog som ble ledet av Stoltenberg og kulturminister Ellen Horn.

STAPPFULLT: 3000 mennesker møtte opp på Holmlia for å være med i kampen mot rasisme.Foto: JEANETTE LANDFALD
MER ENN TRE TING PÅ EN GANG: Publikummet på Holmlia fikk se mange av Norges mest profilerte musikere på Holmlia i kveld.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
MOT RASISME: Popgruppa Multicyde var ett av mange band som stilte opp på Holmlia i kveld.Foto: SCANPIX
POPULÆR: Statsminister Jens Stoltenberg var en attraktiv mann under kveldens antirasistarrangement på Homlia. Foto: SCANPIX
SJARMERTE HOLMLIA: Sissel Kyrkjebø og Espen Lind fikk enorm applaus for sin duett «Where The Lost Ones Go».Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
BENJAMINS SANG: Morten Harket har aldri framført «Yesterday» før han gikk på scenen som sistemann i kveld.- «Yesterday» var ikke mitt valg. Det var Benjamins, sa han.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
HOLMLIAS SOULDRONNING: Noora Noor kommer fra Holmlia og er et forbilde for mange. - Jeg er en flyktning som har klart å komme meg fram, sier hun.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN