Hårreisende justismord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samme dag som Norge tar juleferie, henlegger Riksadvokaten saken om politidrapet på min venn Eugene Obiora i Trondheim for nesten halvannet år siden, 7. september i fjor. Både de fire mistenkte politibetjentene og politietaten er frifunnet for drapet, og dødsfallet de påførte Eugene får ingen konsekvenser for noen av dem. Tidspunktet for denne kontroversielle henleggelsen er neppe tilfeldig valgt, det feige håpet har nok vært at saken skal forsvinne i julestria. Men det skal den ikke, kampen for rettferdighet fortsetter gjennom demonstrasjoner 5. januar og sivilt søksmål mot de involverte politibetjentene.

Familiens bistandsadvokat, Abid Raja, har sammen med advokat Frode Sulland, krevd tiltale mot de tre av de fire involverte politibetjentene for forsettlig drap. Å ta ut en slik tiltale er den eneste akseptable løsningen ut fra sakens fakta, men dessverre er nå muligheten for å gå til straffesak mot de tre gått tapt gjennom Riksadvokatens hårreisende og feige justismord.

Det er flere årsaker til at dette er et justismord: For det første har Riksadvokaten kun lent seg på Spesialenheten for politisaker, og viktige krav og ankepunkter i Raja og Sullands klage på Spesialenhetens henleggelse er kun overflatisk eller i liten grad møtt eller besvart av Riksadvokaten. Både Riksadvokaten og Spesialenheten har nok en gang levert skandaløst dårlig i denne saken. Deres dårlige levering har sammenheng med en fullstendig skjev fremstilling av saken i politiets favør, inkludert underkjennelse eller forbigåelse av viktige vitneutsagn: For eksempel nevner de ikke fem av seks vitner som har fortalt at politiet tok kvelertak på Eugene utenfor sosialkontoret! Dette er kanskje ikke er så rart når vi nå vet at det var en tidligere kollega av de mistenkte politimennene som etterforsket dem i Spesialenheten i første omgang, og så vidt vi vet er det han som også etterforsket dem nå for andre gang. Symptomatisk nok konstaterer Riksadvokaten uten noen egentlig begrunnelse at det ikke er grunnlag for å konstatere at etterforskeren var inhabil!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer