Harrison flyr høyt

NEW YORK (Dagbladet): Harrison Ford fnyser av Hollywoods skepsis til ham og Anne Heche som kjærlighetspar i filmen «Seks dager, syv netter», som har norgespremiere i dag. Han hadde ingen problemer med å takle at motspilleren før innspillingen sto fram som lesbisk og dessuten er 27 år yngre enn ham.

I filmen spiller Ford en pilot som kræsjer på en øde øy med redaktøren Robin, spilt av Heche. Regissør Ivan Reitman fikk panikk da Heche kom ut av skapet, og uttalte at han håpet publikum ikke kom til å vende filmen ryggen. Men Harrison Ford tok oppstyret med knusende ro.

- Anne var den beste for rollen, sier Ford, som visste om hennes forhold til tv-stjernen Ellen DeGeneres.

-Men det betydde ingenting. Jeg kan separere Annes personlige liv fra hennes rolleskikkelser, og det tror jeg publikum også kan, mente Ford. Og han fikk rett.

Med 300 millioner kroner innspilt på tre uker, er den allerede en stor suksess i USA.

Stor aldersforskjell

Men det er ikke bare homofili det snakkes om i Hollywood. Det kan se ut som det er blitt en trend at eldre menn spiller mot unge kvinner; Michael Douglas (55) spiller mot Gwyneth Palthrow (24) i «A Perfect Murder»; Robert Redford (61) mot Kristin Scott Thomas (38) i «The Horse Whisperer» og «Seks dager, syv netter» føyer seg pent inn i rekken. Ford er 56, Heche er 29.

- Hver gang jeg ser kommentarer om den store aldersforskjellen på motspillere i Hollywood-filmer, sier jeg til meg selv; «Se på folk rundt dere. Eldre menn går ut med yngre kvinner.» Dette skjer i det virkelige liv, så jeg har ingen problemer med det, sier Ford.

Action

Han er kjent for å gjøre sine egne stunts, og i «Seks dager, syv netter» får han rikelig anledning til å boltre seg. Filmen er en blanding av «Indiana Jones»-filmene og «Jakten på den grønne diamant».

- Det er bare tull at jeg gjør 90 prosent av mine egne stunts, sier Ford.

-I løpet av karrieren har jeg lært meg å gjøre mye selv, for det virker mer ekte. Men jeg snakker om løping, hopping og liknende aktiviteter. Stuntmenn gjør stuntene.

Det er imidlertid en kjent sak at Ford er blitt utsatt for en del yrkesulykker opp igjennom årene.

- Jeg har brukket nesen flere ganger. De fleste tennene fikk jeg slått ut allerede på 60-tallet. Under innspillingen av «Jaget» ødela jeg kneet, og som et resultat av det kan jeg ikke lenger stå på ski. Under innspillingen av «Indiana Jones»-filmene skadet jeg det andre beinet. Skuldrene er også blitt skadet mange ganger. Denne gangen ble han slengt mot klippene, og beina var opprevne og blodige.

- Men det ble ikke noe sykehusbesøk, så det er ikke mye å snakke om.

Ford spiller tennis, kjører motorsykler og har tatt flysertifikat. Han eier flere småfly.

- Flyving er min nye lidenskap, innrømmer superstjernen.

- Jeg har fløyet på kryss og tvers over hele Amerika. Siden jeg spiller pilot i «Seks dager, syv netter», fløy jeg selv i alle filmens scener med unntak av flykræsjet. Men det tok litt tid å få forsikringsselskapet til å godta at jeg fløy selv. Når du er stjernen i en 400 millioner kroners produksjon, vil man jo ikke at stjernen skal ende opp ufør.

Romantisk helt

De siste 20 årene har Ford spilt i noen av Hollywoods mest populære action-filmer, som «Star Wars»-trilogien, «Indiana Jones»-filmene, «Vitne til mord», «Patriotens spill», «Jaget» og fjorårets «Air Force One». Han har forsvart både land og familie i uendelig mange patriotiske Hollywood-fantasier, men har ikke gjort det like sterkt som romantisk filmhelt.

Forrige gang han prøvde seg, med «Sabrina», ble det ingen suksess.

- «Sabrina» tok opp noen seriøse emner. Denne filmen prøver ikke å løse verdensproblemene. Selv om jeg ikke hadde vært med i «Seks dager, syv netter», ville jeg sett den for underholdningens skyld, sier Harrison Ford.