Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Harrison hadde mer inne

Norske Beatles-kjennere sørger over George Harrisons bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Harrison er død

Lars Saabye Christensen synes det er veldig trist at George Harrison er død.

- Jeg er helt sikker på at han hadde mere inne. Samtidig får det meg til å huske at George Harrison var en glimrende låtskriver. Det vil jeg huske ham for, sier han til Dagbladet.no.

Christensen har skrevet bestselgeren «Beatles», tydelig inspirert av gruppa. Han mener Harrison var et uvurdelig medlem av Beatles, men at han også sto helt bra alene.

- Hvilke er hans beste låter?

- Han hadde en låt på «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» som overrasket meg, forteller Christensen. Men den første Harrison-låta han husker å ha hørt som liten, var en b-side på en singel fra tidlig på 60-tallet, med tittelen «Don't bother me».

- Kanskje man skulle begynne å høre litt mer på slike låter. Det er mye som finnes gjemt i de tidlige Beatles-utgivelsene, sier Christensen, som har fulgt Beatles siden begynnelsen.

- Amalgamet i Beatles

- I SKYGGEN: Musikkjournalist Herman Willis mener Harrison fikk for liten oppmerksomhet i Beatles.
- I SKYGGEN: Musikkjournalist Herman Willis mener Harrison fikk for liten oppmerksomhet i Beatles. Vis mer

- Han var en beatle og Beatles var for min generasjon det aller viktigste som skjedde. Det er som en del av ens eget opphav er borte, sier musikkhistoriker og forfatter Hermann Willis til Dagbladet.no.

Willis var forberedt. - Mannen var jo syk, dette kom ikke overraskenede. - All things must pass, må jeg nesten si. For gruppa Beatles mener forfatteren Harrison var svært viktig:

- Han fikk aldri den oppmerksomheten han fortjente. Hver gang Sinatra spilte Harrisons «Something» introduserte han den alltid som en Lennon/McCartney-komposisjon. Det må ha vært surt.

Låta var kanskje Harrisons mest betydningsfulle. En annen bragd var å bringe sitaren inn i Beatles' musikk.

- Han spilte klassisk rock 'n roll-gitar, og var bindeleddet Beatles hadde til rockabilly og 50-tallet. Lennon og McCartney ville alltid videre. Beatles var alkymister, og Harrison var amalgamet i bandet, avslutter Willis.

- Like stor som Lennon/McCartney

- Hele Beatles har vært svært viktig for meg, sier vår legendariske gitarist Terje Rypdal til Dagbladet.no.

Han oppdaget bandet før de fleste nordmenn.

- Vi spilte inn en versjon av «Can't by me love» før låta kom til Norge. Vanguards gjorde mange Beatles-låter. Vi var svært opptatt av Beatles på den tida.

Rypdal mener Harrison ufortjent har kommet litt i skyggen av de andre Beatlesmedlemmene.

- I de senere år har jeg begynt å forstå hvor viktig han var. Han tilførte arrangementene mye, men som gitarist og låtskriver var han undervurdert selv også av de andre bandmedlemmene.

På spørsmål om Rypdal har en Harrison-favoritt blir han svar skyldig og trenger tid. Men på platespilleren hans har det snurret Harrison-låter i dag.

- Jeg hørte akkurat «Think for Yourself» fra «Rubber Soul», den liker jeg. De låtene han leverte er minst like bra som alle Lennon/McCartney-låter.

Som gitarspillere er det mange som har overgått Harrison i ettertid. Men Terje Rypdal understreker at han var unik:

- Han var ikke direkte en virtuos, men det er ikke nok å spille fort. Det kommer an på hva du spiller, og Harrison var en av de store, avslutter gitaristen.

- Som å miste et familiemedlem

- Uten George Harrison hadde vi ikke hatt noe Beatles, sier Svein Sivertsen, leder av den norske Beatlesklubben Norwegian Wood.

Sivertsen har inngående kjennskap til bandet, med 270 bøker om Beatles i bokhylla. For ham er dette en trist dag. I det siste har han fulgt Harrisons helsesituasjon intenst. Likevel kom dødsfallet brått.

- Harrison sto for det instrumentale i Beatles. Han utviklet låtene, og de andre medlemmene ble revet med, blant annet på hans interesse for indisk musikk og filosofi, sier Sivertsen til Dagbladet.no.

Sivertsen mener at Harrison har etterlatt seg betydeligheter også som soloartist. Han trekker fram låtene «What is life» og «Life itself» som store. Hans forsonende personlighet var dessuten av stor betydning på 60-tallet da Yoko Ono kom inn i Beatles' liv.

- På Låta «While my guitar gently weeps» fra «White Album» (1968) inviterte Harrison Eric Clapton til å spille gitar. Dette kunne han utmerket godt ha gjort selv, han var fenomenal som gitarist. Men Clapton kom inn og spilte sologitar. Dette kom i stand for å forbedre stemningen i bandet, forteller Norges kanskje største fan.

«Here comes the sun» og «Something» er Sivertsens Harrison-favoritter. Og utfyllende om Sinatra avslutter han:

- Sinatra mente «Something» var verdens nydeligste kjærlighetssang. Og det var bare et par år før han døde han ble opplyst om at det var Harrison som sto bak den.

I morgendagens papirutgave av Dagbladet kan du lese flere musikere og Beatles-kjenneres tanker om George Harrisons bortgang.

Hva betydde Harrison for deg?

- I SKYGGEN: Musikkjournalist Herman Willis mener Harrison fikk for liten oppmerksomhet i Beatles.
- SVÆRT VIKTIG: Terje Rypdal oppdaget George Harrison og Beatles lenge før gjennomsnittsnordmannen. Han var svært opptatt av bandet. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart