Harry Hole er det eneste som mangler

Jo Nesbøs nye krim er mørk og voldsom, skriver anmelderen.

NY BOK: Jo Nesbø er ute med ny krim.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY BOK: Jo Nesbø er ute med ny krim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: For hver roman Jo Nesbø gir ut, skjer det omveltninger i bokhandlerbransjen. Allerede for et par bøker siden innså særlig nettbutikkene at de kunne selge bøkene hans på forskudd. Forhåndsbestilling ble den nye praksis, og selge gjorde de.

Med den lenge bebudede «Sønnen» tok det for alvor av. Allerede midt under bokhøsten 2013 var det denne romanen nettbokhandlene brukte sine ukentlige nyhetsbrev på promotere, selv om den skulle utkomme, ikke på høsten, men til våren.

Det må oppleves relativt frustrerende for alle andre forfattere, og jeg har flere ganger hørt krimforfattere uttale at de helst ikke vil gi ut bøker samtidig som Nesbø. Men nå spiller det altså ingen rolle lenger. Han er der uansett. Det eneste som er sikkert er at det ikke er Nesbøs feil.  

Uten Harry «Sønnen» er Nesbøs første politikrim uten Harry Hole, men han er også det eneste som mangler. Romanen har for øvrig Nesbøs bumerke på hver eneste av sine drøyt 500 sider. Den er mørk og voldsom, den foregår i et Oslo som er lett gjenkjennelig fra Harry Holes univers, det som til kjendsommelighet promoteres som Oslo noir, den har et plott som er svært intrikat, men som forfatteren selv aldri mister taket på - og den er ladet med en patos så sterk at den balanserer på grensen til det overdrevne. Slik har det også vært med flere av Nesbøs Hole-romaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer