Harry Hole i krigen

«Rødstrupe» heter Jo Nesbøs tredje roman om den alkoholiserte politimannen Harry Hole. Han blir plassert i POT etter en uheldig episode under president Clintons Oslo-besøk.

- Denne boka handler på mange måter om svik, men den handler også mye om nasjonalstaten Norge, sier Jo Nesbø.

For store deler av «Rødstrupe» foregår under 2. verdenskrig, og det er ikke helt tilfeldig. Nesbø mener det finnes en klar sammenheng mellom krigen og det Norge som eksisterer i dag.

Norsk selvbilde

- Uten det selvbildet vi har fra 2. verdenskrig, ville vi ikke vært dem vi er i dag.

- Hvordan da?

- Det går en linje fra krigen via OL på Lillehammer til nasjonen hvor 30 prosent stemmer på Frp. Enhver innbygger i dette landet mener at det å være født nordmann gir deg en selvsagt rett til å disponere en enorm oljeformue.

- Men er ikke det en selvsagt rett?

- Det er et moralfilosofisk spørsmål. Det har ikke vært godt for nasjonalsjela. Vi er verdens rikeste nasjon, men også en selvopptatt og selvgod nasjon, mener Jo Nesbø.

Clintons besøk

- Jeg har brukt president Bill Clintons besøk i Oslo som et speilbilde av nasjonen da han var her for å forhandle om fred i Midtøsten. Det eneste norsk presse var interessert i var hvordan han hadde likt seg sist han var i Norge, at han hadde drukket kaffe på en café og hva han og prinsesse Märtha Louise hadde snakket om i limousinen fra Plaza til Slottet.

- Definerer du «Rødstrupe» som en politisk roman?

- Enhver bok er en politisk roman. Som forfatter står du overfor én million valg. Jeg er krimforfatter, og mitt arbeid starter med at jeg har en forbrytelse, en forbryter, et offer og et motiv. Bare det å gjøre de fire valgene er politisk.

Harry Hole er nok et resultat av en norsk sosialdemokratisk tankegang. Jeg er veldig sosialdemokrat i hodet mitt sjøl, og det ville vært vanskelig å bruke samme helt i så mange bøker hvis jeg ikke kjente meg igjen i hovedtrekkene i moralkodeksen hans, sier Nesbø.

POLITISK: Jo Nesbøs tredje roman om Harry Hole handler om frontkjemper og nynazister.