Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Harry Holes jukeboks består av 365 referanser innen rock, jazz og pop og klassisk musikk

Men, Jo Nesbø har ikke våget å erte seg selv og bandet Di Derre, gitt, ei heller et hint om deLillos. MAKAN.

RAGA TOPPER: I Harry Hole-bøkene er det et vell av musikkreferanser. Av norske artister er Michael Krohn og Raga Rockers nevnt flest ganger. Her Krohn fra Rock on the Docks i 1985. Foto: Tom Stalsberg
RAGA TOPPER: I Harry Hole-bøkene er det et vell av musikkreferanser. Av norske artister er Michael Krohn og Raga Rockers nevnt flest ganger. Her Krohn fra Rock on the Docks i 1985. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Kommentar

Jo Nesbø har i 20 år gitt liv til Schrøders gamle hannkatt, Harry Hole, en særs plaget sjel. Harry har, via jordfar Nesbø, i 11 bøker vært dratt inn i en moderne utgave av bestialitetens historie satt inn i underholdningslitteraturens rammeverk. Med seriemordere både på høylys dag, og i de seineste netter, mens blodet spruter i en orgie av finurlige plott, bedrag, ondskap, løgner og sjuke hevnmotiver.

Men, bøkene til Nesbø inneholder også et vell av populærkulturelle referanser fra bøker, film og musikk. I tillegg Othello i særklasse (i den nyeste Tørst). Hole-bøkene kan også leses som en pågående stor biografi om menneskesinnets irrganger personifisert av antihelten Harry Hole, mannen som elsker å hate, og det er kanskje i hovedkarakteren Hole at den store litteraturopplevelsen befinner seg . Men, Nesbø er altså en pop- og rockmann, noe som gjennomsyrer alle hans 11 suksessutgivelser.

Før utgivelsen av «Tørst» begikk vi (sønnen ble hyret inn som lavtlønt) et dypdykk i hva Hole og de andre karakterene egentlig ønsker å formilde til oss leserne i form av å være nasjonens musikkpoliti. Vi trålet alle bøkene på leit etter åpne og mer skjulte referanser til band og artister. Funnet, ja vi kaller det funn, ble offentliggjort under bokslippet i går aften der Rainmakers spilte opp til dans (som det het før i tiden) og et solid gjenhør med Big Fat Blonde.

Vi iler til å si at det kan være navn og titler på album, singler og artister vi har oversett, men i det store og hele fikk vi nok med oss det meste. Nesbø har aldri lagt skjul på at Harry Hole er opptatt av musikk, men han er en særing.

Resultatet: Siden «Flaggermusmannen» i 1997 og fram til i dag er det 365 musikkreferanser i de 11 bøkene, noe som igjen gir et snitt på 33,1 per bok. Den første musikkreferansen var Gloria Gaynor («I will survive»), mens den siste så langt i «Tørst» er supre Jayhawks. Flest referanser? Gjett? Vel, det er av alle ting Pink Floyd med 11 før Prince (10), Kurt Cobain (8) og Raga Rockers (7). Seks referanser til Rolling Stones, Elvis, Slipknot og Nirvana. Los Lobos er også nevnt mange ganger – som MC-gjeng. Rainmakers er ikke nevnt ei eneste bok - med mindre vi har oversett bandet fra Kansas.

Av de såkalt fire store norske troner altså Raga øverst. Jokke & Valentinerne er nevnt to ganger. DumDumBoys ONO . Mens di derre deLillos er ikke viet plass i Holes omfattende jukeboks. Fem klassiske komponister er nevt med vår egen Edavrd med Grieg på topp, 2 ganger er hans navn nedtegnet.

Kredlista er stor med band og artister som Green on Red, Miles Davis, Dream Syndicate, Jason & The Scorchers, Big Star, Wilco, Emmylou Harris, PJ Harvey, Lucinda Williams, Nick Cavem Paul Rodgers, Gram Parson, Father John Misty med mange flere.

I tillegg er selvsagt «lydbokleser» Patti Smith nevnt, og Dollie-jentene. Harry Hole og stesønnen Oleg finner hverandre også i musikkinteressen. Ikke fordi de liker samme bandene, men fordi de hater de samme bandene. U2!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media