Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harry-jubel i London

For millioner av barn mellom åtte og åtti var det ikke bare årets, men århundrets begivenhet: I går kveld hadde den første Harry Potter-filmen endelig premiere i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den første offentlige visningen av «Harry Potter og De Vises Stein» var over, sto jubelen i taket på premierekinoen i den britiske hovedstadens West End. Selv et kresent kritikerkorps ga seg over, og kalte filmen «ren magi».

Kvinnen bak tiårets mest oppsiktsvekkende og innbringende barnebokfenomen, skotske Joanne K. Rowling, var lettet og glad.

- Det var helt vidunderlig, alle ser jo ut til å like filmen, sa hun etter premieren.

Fergie begeistret

Blant kjendisene på premiereforestillingen var hertuginne Sarah av York, bedre kjent som Fergie, og hennes to døtre Eugenie og Beatrice. -Det var fantastisk, jeg storkoste meg og jentene er fra seg av begeistring, sa Fergie da teppet var gått ned.

- Trolldom, var den korte kommentaren fra tidligere All Saints-stjerne Natalie Appleton, som så filmen sammen med sin ni år gamle datter Rachel. Pop-ikonene Sting og Cher var også fulle av lovord.

«Harry Potter og De Vises Stein» forteller historien om unge Harry, som på sin 11. fødselsdag får vite at han ikke er noe vanlig menneske - en gomp, som det heter på fagspråket - men har magiske evner. Det hadde hans foreldre også, men de ble drept av den onde trollmannen Voldemort, hvis skikkelse henger som en skygge over alle bøkene i serien.

Overdådig fantasi

De til nå fire bøkene i Harry Potter-serien er enkelt sagt en blanding av tradisjonell britisk kostskolefortelling og magisk eventyrroman. Svært enkelt sagt - for det som bærer bøkene er etter kritikernes mening Joanne Rowlings store fantasi, hennes overdådige språklige oppfinnsomhet og en enestående evne til å leve seg inn i barns opplevelse av verden.

«Harry Potter og De Vises Stein» er regissert av amerikanske Christopher Columbus, som har lagt stor vekt på å være trofast mot bøkene.

- Den er mørk, den er skremmende, den er hylende morsom, skriver Dominic Mohan i Storbritannias største dagsavis The Sun om Columbus' filmatisering.

Filmen er tro mot originalen, og blir derfor aldri sukkersøt, mener Josh Hiscock i den seriøse, konservative London-avisen Daily Telegraph. «Harry Potter og De Vises Stein» får norgespremiere 23. november.

(NTB)

Hele Norges coronakart