- Harry må være sexy, men ikke kjekk

Daniel Day-Lewis og Mikael Persbrandt ønsket som Harry Hole.

HARRY HOLE? Mikael Persbrandt lanseres som en av kandidatene til å spille hovedrollen i en internasjonal filmatisering av Jo Nesbøs «Snømannen».  
Foto Agnete Brun/ Dagbaldet MAGASINET.
HARRY HOLE? Mikael Persbrandt lanseres som en av kandidatene til å spille hovedrollen i en internasjonal filmatisering av Jo Nesbøs «Snømannen». Foto Agnete Brun/ Dagbaldet MAGASINET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I går ble det kjent at Jo Nesbø har solgt filmrettighetene til «Snømannen» til det britiske storselskapet Working Title, kjent for filmer som «Fargo», «Notting Hill» og «Love Actually».

Dermed er det slutt på hans årelange motstand mot å gjøre Harry Hole til en filmfigur. Han sier til Dagbladet at han har takket nei til flere tilbud fra norske og utenlandske interessenter.

HARRY HOLE? Den britiske skuespilleren Paul Bettany er blant annet kjent for rollen som albinoen Silas i «Da Vinci-koden». Foto: SCANPIX / AP /Dan Steinberg)
HARRY HOLE? Den britiske skuespilleren Paul Bettany er blant annet kjent for rollen som albinoen Silas i «Da Vinci-koden». Foto: SCANPIX / AP /Dan Steinberg) Vis mer

- Men nå ser jeg slutten på Harry Hole-universet, og i tillegg gikk selskapet med på en god del krav jeg har stilt for å i det hele tatt gå med på en filmatisering, sier Nesbø til Dagbladet.

Han vil ikke gå i detalj på hva kravene innebærer.

HARRY HOLE? Gerard Butler lanseres som kjendis-alternativet. Foto: SCANPIX / AFP / MARTIN BUREAU
HARRY HOLE? Gerard Butler lanseres som kjendis-alternativet. Foto: SCANPIX / AFP / MARTIN BUREAU Vis mer

- Men det sikrer oss for eksempel mulighet til å stoppe prosjektet underveis, dersom vi føler at det blir feil. Det er en uvanlig avtale, sier Nesbø.

En dag for musserende
«Oss» er Jo Nesbø og hans agent Niclas Salomonsson, som skal være executive produsenter for filmen. Nesbø understreker at det langt fram til en eventuell filmatisering.

- Dette er ikke en dag for sjampanje, men for litt dau musserende, sier han og humrer.

HARRY HOLE? Daniel Day-Lewis er Henrik Mestads favoritt. Foto: SCANPIX / Dimitrios Kambouris/Getty /AFP
HARRY HOLE? Daniel Day-Lewis er Henrik Mestads favoritt. Foto: SCANPIX / Dimitrios Kambouris/Getty /AFP Vis mer

Hvem skal så spille Harry Hole i en internasjonal storfilm?

- Den Harry Hole jeg har skrevet og ser for meg, finnes ikke som skuespiller. Så der må regissøren finne opp sin egen karakter. Jeg tror regissøren vil være enig med meg i at det er viktigere med en flink skuespiller, enn en som er 1.93, sier han.

- Bør være svær
Men det er mange andre som har bestemte meninger om hvem som bør spille Harry Hole.

HARRY HOLE? Danske Mads Mikkelsen. Foto: Jørn H.Moen
HARRY HOLE? Danske Mads Mikkelsen. Foto: Jørn H.Moen Vis mer

- Jeg har faktisk møtt Harry, på releasefesten til «Snømannen»! Han var like høy som i boka, med den lyse piggsveisen, skinnjakka, og den dype, fine stemmen som Harry har. Han var helt perfekt! sier Venke Knutson, som er selverklært Harry Hole-fan.

Mannen hun sikter til er Henrik Mestad, som har spilt Hole på flere lanseringsarrangementer. Men han ser ikke seg selv blant kandidatene til å spille Hole på film.

HARRY HOLE? Danske Ulrich Thomsen. Foto: SCANPIX / EPA/JAVIER ETXEZARRET
HARRY HOLE? Danske Ulrich Thomsen. Foto: SCANPIX / EPA/JAVIER ETXEZARRET Vis mer

- Jeg skulle veldig gjerne gjort det, men jeg er for dårlig i engelsk, og snart er jeg for gammal, mener han.

Istedet foreslår han kollega Daniel Day-Lewis.

SPILT HAM FØR: Henrik Mestad er en god venn av Jo Nesbø, og har spilt Harry Hole på flere boklanseringsarrangementer.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SPILT HAM FØR: Henrik Mestad er en god venn av Jo Nesbø, og har spilt Harry Hole på flere boklanseringsarrangementer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Han er en eksepsjonelt god skuespiller, høy og tynn. Harry Hole bør være svær. Nesten alle internasjonale actionhelter er jo under 170, sier Mestad.

Han beskriver Hole som en psykologisk sammensatt figur.

FORFATTEREN: Jo Nesbø sier at den Harry Hole han ser for seg ikke finnes i virkeligheten. Foto: Lars Eivind Bones
FORFATTEREN: Jo Nesbø sier at den Harry Hole han ser for seg ikke finnes i virkeligheten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Han har en sånn ensom ulv-side, og den destruktive siden, men også en antiautoritær varme. Han er fysisk barsk, en kar som tåler litt, er god til å syte og til å havne i slåsskamp, sier han.

Bettany eller Persbrandt
- Harry Hole må ikke være for kjekk. Med Brad Pitt hadde Harry Hole gått i stykker. Men han må selvfølgelig være sexy! sier Jannecke Bervell, daglig leder i Cannibal Casting.

Hennes favoritt er Paul Bettany, kjent fra filmer som «Wimbledon» og «Da Vinci-koden». Hun har også sansen for danskene Ulrich Thomsen og Mads Mikkelsen. Og ikke minst Mikael Persbrandt.

FØLG OSS PÅ TWITTER!

twitter.com/dbnolitteratur

- Persbrandt er jo litt Harry Hole. Han drikker og gjør seg bort, men på forunderlig vis har man liksom en godhet for ham likevel, sier hun, og nevner dessuten Gerard Butler som et kjendisalternativ.

Venke Knutson er for øvrig skråsikker på hvem som bør spille Harry Holes store kjærlighet, Rakel:

- Det er jo meg! Jeg farger gjerne håret!

Jo Nesbø jobber for tiden med den niende boka om Harry Hole, som kommer til sommeren neste år. Han sier at det godt kan komme fem-seks bøker til før han gir seg med serien.

HAR MØTT FAVORITTEN: Venke Knutson syntes Henrik Mestad var perfekt som Harry Hole.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
HAR MØTT FAVORITTEN: Venke Knutson syntes Henrik Mestad var perfekt som Harry Hole. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer